Деномінація: що це таке простими словами.

Деномінація: що це таке простими словами
Деномінація: що це таке простими словами

Економіка будь-якої країни є величезною системою, яка не завжди працює бездоганно, і в неї часто вносяться свої зміни. Розбираючись у цьому складному питанні, точно можна натрапити на питання, що таке деномінація і для чого вона взагалі потрібна. 

що таке Деномінація

Вивчаючи питання, деномінація що це простими словами, відразу потрібно згадати, що він пов'язаний з номіналом певної валюти. 

Що таке деномінація?

Простому громадянинові країни, наприклад, України, досить рідко може знадобитися розуміння такого складного процесу. Проте, бувають випадки, коли потрібно терміново зрозуміти, що це таке і як це працює.

Деномінація що це

Отже, деномінація — це процес зміни номіналу грошової одиниці, який може включати як зменшення, так і збільшення вартості валюти. По суті, це зміни функції валюти, а не самої валюти. Тобто це фінансовий інструмент, який використовується для спрощення грошових розрахунків і стабілізації економіки. 

Якщо говорити ще простіше, то деномінація — це переоцінка національної валюти. Основна мета деномінації полягає в зміні номіналу валюти без зміни її реальної вартості. Це означає, що старі гроші замінюються новими з іншими номіналами, але з тим же загальним покупецьким потенціалом.

Щоб ще спростити, потрібно створити невеликий приклад. Припустимо, є стара валюта 1 одиниця (будь-яка національна валюта), яка сьогодні дорівнює 100 одиницям нової валюти. В результаті деномінації ці 100 одиниць і будуть замінені на 1 ще більш нову. 

У чому суть процесу деномінації? 

як відбувається деномінація

Одразу слід сказати, що деномінація проводиться не так вже й часто. І на це є кілька вагомих причин: 

  1. Коли номінали грошових одиниць стають занадто високими через інфляцію, розрахунок з великими сумами стає незручним. Деномінація допомагає спростити грошові операції.

  2. В країнах з високою інфляцією деномінація допомагає відновити довіру до валюти і знизити фінансову напругу.

  3. Введення нових банкнот і монет може допомогти в боротьбі з підробками і поліпшити функціональність грошової системи.

В цілому, причин для цього процесу не так вже й багато, тому і сам термін недостатньо популярний і зрозумілий.

Як це все відбувається? 

Сам процес досить простий і поділений на кілька етапів. Для початку уряд або центральний банк оголошують про майбутню деномінацію, роз'яснюючи її причини і деталі. Тобто цей процес має бути офіційним і відкритим. 

приклади Деномінації у світі

Далі обов'язково відбувається розробка нових грошових одиниць. Друкуються нові банкноти і монети, які будуть використовуватися після деномінації. Старі гроші обмінюються на нові за встановленим курсом.

Одразу після цього встановлюється точний перехідний період. За цей час нова і стара валюта все ще знаходяться на ринку. Це цілком допустимо. Поступово за цей час відбувається обмін старих купюр на нові. 

Після з логічних причин відбувається закриття обміну. По завершенню перехідного періоду старі грошові одиниці більше не приймаються, і грошове обігу здійснюється виключно новими одиницями.

як відбувається Деномінація

Таких прикладів у світі було і не так багато, адже зазвичай деномінація вимагає багато витрат і багато обставин, які повинні були попередньо відбутися. Добрим прикладом може стати Німеччина одразу після Першої Світової війни. Тоді в країні сталася гіперінфляція, що вплинула на ситуацію всередині країни. В результаті деномінації 1 нова марка дорівнювала 1 трильйону старих марок. 

Така ж ситуація сталася і в Туреччині в 2005 році. Тоді 1 нова турецька ліра дорівнювала 1 мільйону старих лір. Ця міра була спрямована на стабілізацію економіки і поліпшення грошового обороту.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua