Реальна середня зарплата в Україні: статистика на 2024.

Реальна середня зарплата в Україні: статистика на 2024
Реальна середня зарплата в Україні: статистика на 2024

Заробітки українців сьогодні відображають не тільки реальну ситуацію ринку праці, але й загальну небезпечну ситуацію в країні. 

Визначити середню зарплату по Україні також в таких умовах не так і просто. Адже, скільки в середньому зарплата, визначається цілим рядом факторів. Тому реальні цифри можуть бути різними навіть по регіонах. При цьому середня зарплата по Україні все одно регулюється законодавством, наскільки це можливо. 

Середня заробітна плата в Україні за 2024 рік?

що значить річна процентна ставка

Почнемо з парадоксу економіки України, яка продовжує функціонувати навіть в таких складних умовах. Адже війна окрім реальної загрози життю громадян, принесла і сильний економічний кризис, а ще й дефіцит кадрів. Деякі українці вимушено виїхали з країни, а інші були мобілізовані. В результаті ситуація на ринку праці стала критичною.

Парадокс цієї війни і в тому, що ринок праці України в 2024 році продовжує демонструвати позитивну динаміку зростання на фоні економічних змін та кадрового дефіциту. Тобто з одного боку багато підприємств закрилися, але через мобілізацію та виїзд багатьох громадян з'явилися нові робочі місця. Це всі фактори впливають на середню заробітну плату в країні в 2024 році. 

що значить процентна ставка

Щоб розуміти, що відбувається, можна орієнтуватися на Державну службу статистики та незалежні джерела. Тільки зібравши цю статистику, вдасться зрозуміти, як насправді справи. Сьогодні реальна середня зарплата українця складає 18903 грн. Ці показники відображають ситуацію на початок року. Що стосується другої половини цього року, то приріст середньої зарплати складає майже 23%. При цьому середній показник залишається середнім, тобто деякі громадяни заробляють у рази більше, а деякі у рази менше. Тому й варто говорити про мінімальну показність таких цифр. 

Що впливає на середню зарплату в Україні в 2024 році? 

Якщо говорити про невеликий приріст середньої зарплати, то для цього склалися певні фактори. Проте, негативних факторів також достатньо і вони нікуди не зникли. 

Якщо ж розбирати зростання зарплати (середнього показника), то на це вплинули такі фактори: 

  1. Дефіцит робочої сили. Після масової міграції працівників в більш безпечні країни, компанії змушені пропонувати більш високі зарплати для утримання та залучення співробітників. Недостаток кваліфікованих кадрів у стратегічно важливих галузях створює умови для підвищення оплати праці.

  2. Мінімальна заробітна плата. В січні 2024 року відбулося підвищення мінімальної зарплати, що вплинуло на загальний ріст середніх зарплат по країні. 

  3. Інфляція та індексація доходів. Ріст реальних доходів населення з урахуванням інфляції склав 17,6%.

що таке процентна ставка в банку

Але навіть поєднання цих факторів не можуть перекрити того збитку, який приносить війна. 

Де зарплати в Україні більше? 

Перше, що точно впливає на розмір зарплати, сфера діяльності. Саме такий фактор більше ніж значний. Він же впливає на стрибок зарплати по регіону. Якщо говорити про Україну в 2024 році, то найвищі професії з високим доходом виглядають наступним чином: 

  1. IT-сектор. Цей сектор залишається лідером по рівню доходів, де зарплати розробників досягають 49 473 гривень. 

  2. Фінансовий сектор. Середня заробітна плата в цьому секторі складає 39 900 гривень.

  3. Авіяційний транспорт. Зарплати пілотів, інженерів з обслуговування літаків та диспетчерів в 2024 році піднялися до 43 400 гривень.

що таке процентна ставка в кредиті

В цих сферах може і висока зарплата, але і досить високі вимоги до кваліфікації працівника. Також робочих місць на таку зарплату не так і багато, а тому можливість працевлаштуватися досить мала. 

Де в Україні низька зарплата? 

Для порівняння важливо визначити і ті сфери, де українці отримують менше. До того ж їх ріст зарплат в 2024 році майже не торкнувся. О яких професіях йдеться: 

  1. Усі професії, які пов'язані з творчістю, мистецтвом і сферою розваг в цілому. У таких працівників середня зарплата складає близько 12 800 грн, що для великих міст досить мало.

  2. Сфера освіти. Середня зарплата вчителів і викладачів складає 15 076 гривень.

  3. Сфера медицини. Зарплати медсестер і санітарів коливаються в межах 12 600-17 000 грн, що також мало. 

Якщо продовжувати тему парадоксів ринку праці України, то в список професій, які приносять досить мало, увійшли престижні та складні з точки зору підготовки спеціальності. 

Як середня зарплата змінюється по регіонах України? 

що таке процентна ставка річних

Розміри України дозволяють говорити про те, як регіональність впливає на рівень зарплати. Також потрібно врахувати, що кожен регіон має свої особливості стосовно працевлаштування. Наприклад, в Одесі багато прибуткових професій пов'язані з портами та туризмом. 

Якщо слідувати цим факторам регіональності, то найбільша середня зарплата в Києві, що і досить логічно. Столиця традиційно лідирує по рівню доходів, особливо за рахунок високої концентрації IT-компаній, міжнародних корпорацій і державних установ​. Також у столиці і більш високі ціни на оренду, що потрібно врахувати. 

Досить високі середні заробітки у Львові та Одесі. Йдеться також про області. Львів в свою чергу лідирує на всій західній частині України за рахунок середніх заробітків громадян. В одеській області досить велике різноманіття професій. Це забезпечує і велике різноманіття по зарплатах. Незважаючи на війну, непогані середні зарплати в Харкові та в Дніпрі. 

Пару слів слід сказати і про регіони, де зарплати низькі. Йдеться про Суми. Головним в цьому регіоні є аграрний сектор, який дуже постраждав через війну. Низькі середні зарплати і в Кривому Розі. Основна частина доходів іде  від гірничодобувної промисловості, де зарплати залишаються відносно низькими​. Також в регіоні великий відтік робочої сили, що не може не сказатися на ринку праці. До міст, де низькі доходи у громадян, можна віднести і Запоріжжя. Незважаючи на великі промислові підприємства, зарплати тут залишаються нижчими за середній рівень​.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua