Що таке банкрутство і що дає банкрутство фізичних осіб.

Що таке банкрутство і що дає банкрутство фізичних осіб
Що таке банкрутство і що дає банкрутство фізичних осіб

Фінанси для фізичних осіб досить складна тема з безліччю факторів. Наприклад, варто дізнатися, що банкрутство фізичних осіб дає і як уникнути такого небезпечного процесу. Разом з цим у банкрутства є своєрідні плюси, наскільки це взагалі можливо. 

Тому список, банкрутство фізичних осіб що потрібно знати, досить великий. Мало дізнатися, що це, потрібно ще й розуміти, які дії до цього призводять. 

Банкрутство фізичних осіб що це таке? 

Фізичні особи, як і компанії, повинні розуміти специфіку своєї діяльності. Перш за все потрібно дізнатися, що таке банкрутство і для чого воно потрібне (банкрутство що потрібно знати в першу чергу). 

Отже, перше, що потрібно знати, банкрутство — це юридичний процес, в ході якого людина або компанія визнаються неспроможними платити за своїми боргами. Тобто повинні бути борги, досить багато боргів, які фізичні особи не платять. Тобто динаміка виплат максимально негативна. 

банкрутство фізичних осіб що дає

В більшості країн банкрутство регулюється законами, які захищають як кредиторів, так і боржників, надаючи юридичні процедури для вирішення ситуації з боргами. З одного боку є банкрут, який не здатний платити і може навіть перебувати за межею бідності, з іншого кредитори, і вони ж також повинні бути захищені законом. Тому тема банкрутства досить складна. 

Поняття банкрутства фізичної особи 

банкрутство фізичних осіб що потрібно знати

Банкрутство фізичних осіб — це офіційний процес, який дозволяє людині, що не має можливості оплачувати свої борги, або реструктуризувати свої зобов'язання, або списати їх частково або повністю. Тобто банкрутство не означає, що людині більше не потрібно виконувати свої обов'язки. Саме поняття банкрутства передбачає, що доведеться врегулювати всі питання, пов'язані з боргами. 

У випадку визнання банкротом, боржник звільняється від необхідності погашати всі або частину боргів, але при цьому втрачає контроль над частиною своїх активів. Разом з цим йому не можна просто відмовлятися від боргів. 

банкрутство фізичних осіб що це таке

Процедура банкрутства фізичних осіб може використовуватися як крайній метод вирішення фінансових труднощів, коли інші методи (реструктуризація боргів, відстрочки, рефінансування) не працюють. І весь цей процес регулюється законодавчо. 

Чому комусь потрібно стати банкрутом? 

Розбираючи тему банкрутства, потрібно розуміти, навіщо це взагалі потрібно. У фізичної особи є кілька причин, чому її визнають банкротом. Про що йдеться: 

  1. Втрата роботи або доходу. Зниження доходів або втрата основного джерела заробітку можуть призвести до неспроможності обслуговувати борги.

  2. Медичні витрати. Великі витрати на лікування, особливо якщо вони не покриті страховкою, можуть поставити людину у складне фінансове становище.

  3. Надмірні кредити і позики. Неправильне планування бюджету, надмірні кредити або великі відсотки по позикам можуть призвести до фінансового краху.

  4. Розлучення або сімейні зміни. Розділ майна, аліменти та інші наслідки розлучення можуть серйозно вплинути на фінансове становище.

  5. Проблеми з бізнесом. Якщо людина є власником бізнесу, його фінансові труднощі можуть призвести до особистого банкрутства.

банкрутство що потрібно знати

Інших причин для визнання банкрутства немає. 

Для чого потрібно банкрутство? 

У банкрутства є свої своєрідні переваги. Для фізичної особи це спосіб розібратися з боргами з меншим тиском з боку кредиторів. Разом з цим у банкрутства є свої обмеження, про які не можна забувати. Воно також має свої наслідки. Про що йдеться в цьому випадку: 

  1. Основна перевага банкрутства — це звільнення від обов'язку погашати більшість боргів. Після завершення процесу банкрутства фізична особа може бути повністю або частково звільнена від таких боргів, як кредити, позики у приватних осіб і рахунки, які не оплачено. Сюди ж можна віднести кредитні картки. Однак не всі борги можуть бути списані в результаті банкрутства. Наприклад, аліменти, штрафи, податки та компенсації за спричинення шкоди не підлягають списанню.

  2. Після подання заяви про банкрутство всі вимоги кредиторів про погашення боргів призупиняються. Це означає, що кредитори більше не можуть вимагати повернення боргів, погрожувати або вживати судових дій. Цей період юридичного захисту допомагає боржнику зосередитися на процесі реструктуризації своїх фінансів без зовнішнього тиску.

  3. Реструктуризація боргів. У деяких випадках замість повного списання боргів може бути запропоновано реструктуризацію — зміну умов погашення заборгованості. Це може включати подовження терміну погашення боргу або зниження суми щомісячних платежів.

для чого потрібно банкрутство і які у нього плюси

Після завершення процесу банкрутства фізична особа отримує можливість почати фінансове життя з чистого листа. Звільнившись від боргів, людина може знову будувати свою кредитну історію і покращувати своє фінансове становище, не будучи обтяженим старими зобов'язаннями.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua