Що таке дебетова карта і для чого вона потрібна.

Що таке дебетова карта і для чого вона потрібна
Що таке дебетова карта і для чого вона потрібна

Дебетові карти давно звичні і зрозумілі для більшості клієнтів. Проте, навіть незважаючи на популярність, багато хто досі погано розуміє, дебетова карта що таке і чим така карта відрізняється. Крім того, щоб розуміти, що це таке, слід ще й розуміти, для чого вона потрібна. 

Розбираючись у питанні, дебетова карта що це означає, слід дізнатися і про її відмінності з звичайною кредитною картою. Дізнатися, що це, також буде корисним. В цілому, дізнатися, дебетова карта що це таке буде корисно всім. 

Карта для виплат: що потрібно про неї знати? 

дебетова карта що таке

Отже, дебетова карта це що за карта і для чого потрібна така карта. Дебетова карта — це пластиковая карта, прив'язана до банківського рахунку. Тобто це простий варіант, який не має відношення ні до кредитів, ні до інших виплат. На таку карту можна покласти кошти і потім ними розпоряджатися. З цієї карти легко здійснювати покупки або оплачувати послуги. Також доступні перекази особистих коштів. 

Варто зазначити, що хоч функції як у кредитної карти, то це різні види інструментів. Основна відмінність дебетової карти від кредитної полягає в тому, що клієнт може витрачати тільки ті гроші, які вже маються на рахунку, а не брати гроші в борг у банку. По суті, скільки клієнт поклав на рахунок, стільки і може витратити. Таку карту ще називають «для виплат». 

дебетова карта що це означає

У чому особливість такої карти: 

  1. У такої карти є пряма прив'язка до єдиного рахунку, який клієнт відкрив у банку. Тобто всі розрахунки по різним картам досить просто і зручно проводити. 

  2. Відсутність заборгованості — не можна витратити більше, ніж є на рахунку.

  3. Комісії та тарифи — за обслуговування карти можуть стягуватися різні комісії (наприклад, за зняття готівки, проведення операцій за кордоном).

Такі карти неймовірно популярні, особливо серед клієнтів, які бояться кредитів. 

Пару слів про принцип роботи цієї карти 

Якщо знайти підходяще порівняння, то карта для виплат чимось нагадує гаманець. Скільки в ньому є грошей, стільки і можна використовувати. При цьому виплати по такій карті відбуваються в реальному часі і чекати переказу не доведеться. 

Такая карта приваблива і тим, що можна не боятися «втрапити» у борги. Тому з точки зору простої фінансової грамотності, скільки поклали, стільки і витратили. І ця система добре працює. 

дебетова карта що це таке

Принцип роботи дебетової карти:

  1. Карта дозволяє миттєво списувати кошти при покупці в магазині або через інтернет.

  2. Зняття готівки — можна знімати гроші через банкомати, як вашого банку, так і сторонніх фінансових установ.

  3. Якщо потрібно постійно і невеликими сумами погашати заборгованості, такі карти також найпростіші і зручні. Наприклад, заплатити за інтернет, електрику або за газ. Те ж саме стосується і переказів близьким людям або друзям. 

  4. Банки пропонують мобільні додатки, де можна стежити за балансом і історією операцій.

Такий вид карт простий і зрозумілий. У нього багато переваг. 

Що можна зробити з такою картою? 

дебетова карта це що

Дебетова карта часто це саме просте і зрозуміле рішення для багатьох клієнтів. Через цю карту доступно просто управляти рахунком і в цілому розуміти, як розподіляти особисті кошти. Які суттєві плюси такої карти: 

  1. Такі карти зручні і прості (оформити, використовувати або закрити). 

  2. Безпека — при втраті карти її можна миттєво заблокувати, а гроші залишаються захищеними.

  3. Контроль витрат — можливість вести облік витрат у банківському додатку допомагає краще планувати бюджет.

  4. Доступ до онлайн-послуг — дебетова карта є основним інструментом для онлайн-оплати в інтернет-магазинах і додатках.

  5. Міжнародні платежі — можливість використовувати карту за кордоном для зняття готівки і оплати товарів і послуг.

Що важливо, навіть якщо карта буде втрачена, можна не боятися, що з неї знімуть ще й кредитні кошти (кредитний ліміт може бути дуже великим, і його доведеться потім повертати). 

Вибір підходящого інструмента 

Існує кілька видів дебетових карт, які можуть запропонувати банки в Україні. Незважаючи на види, всі вони працюють за подібним принципом. Вибір все ж великий, і ця перевага добре розвиненої банківської системи України. 

Основні види дебетових карт, які можна знайти в Україні:

  1. Стандартна дебетова карта — оптимальний варіант карти для щоденного використання.

  2. Преміум-карти (Visa Gold, MasterCard Platinum) — карти для клієнтів, які здійснюють часті міжнародні поїздки або потребують розширених послуг.

  3. Ко-брендингові карти — карти, випущені спільно з торговими мережами або компаніями, що надають бонуси та знижки.

  4. Соціальні карти — карти, призначені для отримання соціальних виплат або пенсій.

У кожного виду таких карт є свої особливості, переваги і певні недоліки (несуттєві, але вони значимі при частому використанні карти). 

Як отримати таку карту? 

Такий вид карт можна знайти в будь-якому банку. Тобто можна відвідати відділення банку і отримати карту (досить просте оформлення). 

дебетова карта це що за карта

Процес отримання дебетової карти в Україні вкрай простий. Як це відбувається: 

  1. Для початку потрібно визначитися з банком, який пропонує вигідні умови обслуговування дебетової карти.

  2. Заповнення заявки на оформлення такої карти. Її можна подати як у відділенні банку, так і онлайн на сайті банку. Такі варіанти дуже зручні. 

  3. Клієнт повинен надати деякі документи (зазвичай потрібен лише паспорт і ІПН).

  4. Отримання карти — карта видається через кілька днів після подачі заявки, але є можливість замовити миттєву карту.

Деякі банки дають карту одразу. Вона звичайна і не іменна. Якщо клієнт хоче іменну карту, то йому все ж таки доведеться почекати кілька днів. 

Важливо також зазначити, що кожен банк встановлює свої тарифи на обслуговування дебетових карт, і важливо уважно ознайомитися з умовами перед вибором. Ці умови можуть змінюватися і ще у зв'язку з наявністю інших карт (наприклад, кредитної) у цьому ж банку. Можуть бути окремі умови для переказу коштів між картами. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua