Що таке процентна ставка по кредиту, депозиту та по вкладу.

Що таке процентна ставка по кредиту, депозиту та по вкладу
Що таке процентна ставка по кредиту, депозиту та по вкладу

Кредити та депозити є важливою частиною банківської системи. До того ж ці інструменти можуть послужити на користь і будь-якому клієнту банку. Тому кожному з них слід дізнатися, що означає річна процентна ставка. Першим ділом потрібно розібратися, що означає цей інструмент простими словами. 

Крім того, зрозуміти, що означає процентна ставка, буде корисно тим, хто збирається брати кредит. Окремо варто вивчити тему виплат по депозиту. 

Що таке процентна ставка в банку? 

Розбираючись в тому, що таке процентна ставка в кредиті або депозиті, спочатку слід дізнатися, для чого депозитна ставка взагалі створена. 

що означає річна процентна ставка

Якщо брати фінансовий продукт, наприклад, кредит або депозит, то він має бути корисний клієнту і банку. До цих продуктів обов'язково йде так званий продукт. Саме це і є комісія за послуги банку. Такі правила діють на кредити, депозити та вклади.

Безумовно, для банку має значення процентна ставка по кредиту (клієнт платить) або ставка для депозиту (платить банк). Тому розмір ставки різний. 

Кредитна процентна ставка – це сума грошей, яку клієнт платить банку або іншому фінансовому установі за можливість користування позиковими засобами. Зазвичай, якщо йдеться про надійну систему, то це банк. Потім, чим вища ставка, тим більше клієнт заплатить за кредит. Ставка в свою чергу визначається цілим рядом факторів. 

що означає процентна ставка

Як працює процентна ставка по кредиту:

  1. Відсотки нараховуються на залишок тих коштів, які клієнт ще не віддав. Тобто він зацікавлений швидко віддати всі боргові зобов'язання. 

  2. Як правило, кредит виплачується частинами, щомісяця. Ставка впливає на розмір кожного платежу. Періодичність оплати можна обговорювати і змінювати. 

  3. Фіксована ставка залишається незмінною на всю строку кредиту, тоді як змінна ставка може коливатися в залежності від ринкових умов. Це ключове відмінність. 

Кредитні ставки безпосередньо залежать від розміру кредиту і терміну його виплати. 

що таке процентна ставка в банку

Переваги та недоліки кредитних ставок:

  1. Фіксована ставка. Стабільність та зрозумілість платежів.

  2. Змінна ставка. Можливість зменшити витрати при зниженні ринкових ставок, але в той же час підвищується ризик непередбачених витрат.

Перед тим як взяти кредит, варто одразу дізнатися всі умови по кредитним зобов'язанням. 

Для розуміння, як це працює, можна розглянути приклад. Клієнт бере кредит на 10 тис гривень, при цьому основним умовою є 10% річних. Тобто за використання цих коштів клієнт додатково заплатить ще 1000 грн. 

Процентна ставка по депозиту

що таке процентна ставка в кредиті

Це вже інший вид процентних зобов'язань. Депозитна процентна ставка визначає, скільки грошей банк нарахує за зберігання вкладу клієнта. У цьому випадку банк потребує таких депозитів і платить певний процент за використання коштів. Це дохід, який клієнт отримує за те, що банк користується грошовими коштами.

Як працює процентна ставка по депозиту:

  1. Фіксований дохід. Клієнт вкладає гроші на певний строк і отримує фіксований процент від суми.

  2. Чим більший строк зберігання грошей у банку, тим більшу процентну ставку клієнт може отримати.

  3. Відсотки можуть нараховуватися раз на рік або щомісяця, що впливає на кінцевий дохід.

В цілому, чим більш надійний банк, тим краще працює в ньому депозит. 

що таке процентна ставка річних

Переваги та недоліки депозитних ставок:

  1. Високі ставки на довгострокові депозити. Чим довше ваші гроші в банку, тим більше ви заробляєте.

  2. Низькі ставки на короткострокові депозити. Зазвичай короткі строки вкладів мають більш низькі ставки.

Для розуміння, як це працює, можна взяти ще один приклад. Клієнт приносить у банк 5000 грн, і банк пропонує взяти їх на депозит під 5%. Йдеться про річний контракт. Тоді за рік клієнт заробить 250 грн. Це буде процент. Одразу важливо сказати, що депозит для клієнта не просто зручний заробіток. У цьому випадку є і певні зобов'язання. Якщо клієнт забере депозит раніше зазначеного терміну, він може не тільки не отримати зароблені кошти, але й навіть заплатити певний процент банку за порушення домовленостей. 

Процентна ставка по вкладу

Є і інший вид процентних ставок. Йдеться про вклад, який може бути оформлено не тільки в банку, але й в інших фінансових установах. Вклади можуть бути коротко- або довгостроковими, з різними умовами нарахування відсотків.

Як працює процентна ставка по вкладу:

  1. Відсотки можуть бути фіксованими або змінними в залежності від виду вкладу.

  2. Важливо знати, як часто нараховуються відсотки, оскільки це може мати значний вплив на прибуток.

Чим більше строк збереження коштів, тим більше клієнт заробляє. Також довгострокові вклади часто обмежують можливість дострокового зняття коштів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua