1 група ФОП види діяльності 2024.

1 група ФОП види діяльності 2024
1 група ФОП види діяльності 2024

Усі підприємці в Україні повинні працювати на законних підставах. Це стосується всіх громадян, які отримують регулярний дохід в деяких, установлених законом, лімітах. 

Тому завжди потрібно розуміти, як це відбувається і хто має стати яким ФОП. В першу чергу, йдеться про види діяльності ФОП 1 групи. Адже, окрім грошових обмежень, є і свої умови по діяльності. В цілому, перша група ФОП види діяльності є вирішальним критерієм. До того ж 1 група одна з найпоширеніших. 

ФЛП 1 група види діяльності

види діяльності фоп 1 група

Почнемо з того, хто такі ФОП. Це індивідуальні підприємці, які ведуть законну діяльність в Україні. Такий варіант, як перша група, зазвичай стосується середнього і малого бізнесу. Саме вони і використовують цей вид ФОП. Також у цієї групи одна з найпростіших процедур реєстрації і подальшої сплати податків. 

У 2024 році 1 група ФОП залишається хорошим варіантом для малого бізнесу. При цьому завжди потрібно пам’ятати, що ФОП 1 група 2024 види діяльності строго регламентовані. 

ФОП 1 група види діяльності

перша група фоп види діяльності

Перша група ФОП призначена для індивідуальних підприємців, які ведуть малий бізнес з мінімальними обігами і не наймають найманих працівників.  Тобто такий вид діяльності передбачає заробітки “на себе”, але при цьому не можна працевлаштовувати інших громадян. ФОПи 1 групи мають найменше податкове навантаження і спрощений бухгалтерський облік, що робить їх привабливими для певних категорій бізнесу.

Почнемо з того, які ліміти є у цієї групи. Обмеження по доходу визначають і суму податку. Станом на 2024 рік, це обмеження становить 1 185 700 грн. Ця сума була змінена в цьому році. 

При цьому ФОПам 1 групи не можна працевлаштовувати інших громадян. Тобто, яким би великим не був бізнес, а по першій групі не можна залучати нових працівників. Також є і обмеження по виду діяльності, що більш значимо. З плюсів, які отримують по цій групі, це спрощена форма ведення обліку. Тобто з цим впорається буквально будь-який громадянин. 

флп 1 група види діяльностидеятельності

Пару слів варто сказати про переваги 1 групи ФОП:

  1. Мінімальне податкове навантаження: 10% від мінімальної заробітної плати.

  2. Проста система звітності.

  3. Можливість використання РРО (касових апаратів) не є обов’язковою для більшості видів діяльності.

Завдяки всім цим умовам перша група ФОП є однією з найпоширеніших в Україні. 

Хто може оформити першу групу ФОП? 

фоп 1 група 2024 види діяльності

ФОП 1 групи підходить для підприємців, які займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають побутові послуги населенню. Це фізичні особи, чия діяльність носить локальний і дрібний характер. Наприклад, такі підприємці можуть продавати товари на ринку, в невеликих торгових точках або надавати послуги, які не вимагають складних виробничих процесів. Проте, як би підприємець не хотів, а він не завжди може стати ФОПом саме першої групи. 

Які вимоги до цієї групи: 

  1. Діяльність повинна бути пов’язана з роздрібною торгівлею або наданням побутових послуг.

  2. Має бути відсутня необхідність залучення найманих працівників.

Оскільки у цієї групи спрощена система оподаткування, то у цієї групи є і свої обмеження. Які обмеження для 1 групи ФОП в Україні: 

  1. Таким підприємцям не можна займатися діяльністю, пов’язаною з наданням послуг іншим підприємцям і юридичним особам.

  2. Також недопустима оптова торгівля і діяльність в сфері громадського харчування (за винятком дрібних кіосків і торгівлі на ринках).

Інших серйозних обмежень для цієї групи немає. 

Види діяльності для ФОП 1 групи в 2024 році

Головною умовою, щоб стати ФОПом 1 групи є вид діяльності. В Україні є свої умови і список такої діяльності. В першу чергу, це роздрібна торгівля. Це один з основних видів діяльності для ФОП 1 групи. Підприємці можуть вести торгівлю на ринках і в невеликих торгових точках, реалізуючи продукцію населенню. Однак важливо зазначити, що торгівля оптовими партіями товарів заборонена. 

фоп 1 група види діяльності

Що можна робити по цій групі (що продавати): 

  1. Продукти харчування.

  2. Одяг і взуття.

  3. Господарські товари.

  4. Косметика і парфумерія.

  5. Канцелярські приладдя.

По першій групі можна надавати побутові послуги населенню. Надання побутових послуг також є одним з ключових напрямків діяльності для ФОП 1 групи. Під цю категорію потрапляють різні види послуг, орієнтованих на фізичні особи. Наприклад, йдеться про перукарські послуги, ремонт одягу, чистка килимів і пошив одягу. 

Перша група може займатися виготовленням і продажем виробів ручної роботи. Майстри хендмейду, які займаються виробництвом і продажем власних виробів (прикрашень, аксесуарів, предметів декору), також можуть працювати на 1 групі. Важно, щоб продаж здійснювався в роздрібному форматі, наприклад, через ринки або невеликі магазинчики. Також йдеться про дрібні послуги в сфері будівництва.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua