200 ракет: Ізраїль заявляє, що за допомогою США успішно відбив масштабну ракетну атаку Ірану.

200 ракет: атака Ірану на Ізраїль
200 ракет: атака Ірану на Ізраїль

Ізраїль та США відбили ракетну атаку Ірану

Уряди Ізраїлю та Сполучених Штатів Америки повідомляють, що вдалося відбити масштабну ракетну атаку з боку Ірану, яка сталася 1 жовтня 2024 року. Проте, іранська сторона твердить, що приблизно 80% ракет досягло своїх цілей.

За повідомленнями ізраїльської армії, Іран випустив приблизно 180-200 балістичних ракет по території Ізраїлю. Більшість ракет було знищено системами протиповітряної оборони Ізраїлю та США, але деякі з них все ж досягли своїх цілей в країні.

Ізраїльська армія повідомила, що атака завершилася і мешканці можуть повернутися до своїх звичних справ. За попередніми даними, серед ізраїльтян немає загиблих, але є повідомлення про легкопоранених. Двоє людей отримали незначні поранення від осколків в Тель-Авіві. Також повідомляється про загибель двох палестинців - одного в Єрихоні на Західному березі річки Йордан та іншого в секторі Гази, де впала одна з ракет, запущених Іраном.

Ізраїль відновив роботу свого повітряного простору, який був закритий під час атаки. Представник ізраїльської армії Даніель Хагарі заявив, що ця атака матиме наслідки і Ізраїль має свої плани щодо відповіді, яку здійснить, вибравши для цього час і місце.

Іран стверджує, що атака є відповіддю на вбивство лідерів Хезболли та ХАМАС, серед яких Ісмаїла Хані і Сайєд Хасан Насралла. Корпус стражів ісламської революції Ірану попередив, що в разі реакції Ізраїлю очікується "тисячократна" відповідь.

США активно допомагали Ізраїлю у перехопленні ракет. Американські есмінці в Східному Середземномор'ї збили кілька ракет, запущених Іраном. Президент Джо Байден особисто стежив за ситуацією з Ситуаційної кімнати Білого дому.

Міжнародна спільнота висловила занепокоєння через ескалацію конфлікту. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав негайно припинити вогонь, заявивши, що "ескалація за ескалацією" має припинитися.

Ситуація залишається напруженою, і подальший розвиток подій залежатиме від реакції Ізраїлю на цю атаку. Влада країни закликає громадян слідкувати за офіційними повідомленнями та дотримуватися інструкцій Командування тилу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua