3 група ФОП види діяльності 2024.

3 група ФОП види діяльності 2024
3 група ФОП види діяльності 2024

В Україні, щоб вести законну діяльність, необхідно завести ФОП. Це особливий вид діяльності, коли підприємець платить всі податки. Загалом є 3 такі групи з різними видами умов. 

Відрізняються ці групи не лише розміром податків, але й іншими обмеженнями. Тому, для початку потрібно вивчити всі види діяльності ФОП 3 групи, і тільки тоді планувати переходити на цю групу. Наприклад, перша група і 3 група відрізняються прибутком від бізнесу і можливістю наймати співробітників. Для багатьох підприємців це досить суттєва різниця. 

ФОП 3 група 2024 види діяльності

Отже, щоб розібратися в ФОП 3 група види діяльності, потрібно розуміти про що взагалі йдеться. В цілому, фізичні особи-підприємці (ФОП) в Україні зобов’язані вибрати групу. Тобто, це завдання будь-якого підприємця України. Для цього відразу потрібно вивчити ФЛП 3 група види діяльності. 

види діяльності фоп 3

Якщо ж говорити простими словами, то третя група — одна з найпопулярніших серед малих і середніх підприємців. Перша ж група найпопулярніша для малих підприємців. 

Почнемо з того, що третя група ФОП дозволяє підприємцям здійснювати свою діяльність з спрощеною системою оподаткування. Вона підходить для тих, хто планує вести бізнес без зайвої бюрократії і великих витрат на податки. Основний податок для ФОП третьої групи — це єдиний податок, який може бути встановлений в залежності від доходів. При цьому у цієї групи досить багато прав, що точно оцінять власники середнього бізнесу. 

группа фоп 3 группа виды деятельности

Чим відрізняється ця група: 

  1. Проста звітність. Її ще називають спрощеною. Тобто, підприємцеві не потрібно заповнювати багато звітів, що ускладнює процес ведення бізнесу. 

  2. Досить низькі податки. Спрощена система оподаткування дозволяє суттєво заощадити на податках.

  3. Ця група не платить ПДВ. Це дозволяє ставити ціни на товари нижче, ніж з урахуванням ПДВ, 

Ця група передбачає непогані заробітки, але й досить спрощена.

Яка діяльність підпадає під ФОП 3 групи? 

Головним умовою переходу на 3 групу ФОП є вид діяльності підприємця. У 2024 році діють старі правила стосовно видів діяльності по цій групі. 

що можна робити по 3 групі ФОП

В першу чергу йдеться про торгівлю. Це основний вид діяльності. Саме в цій сфері зазвичай підприємці і платять 3 групу ФОПа. В цю групу входить роздрібна діяльність, як продаж товарів безпосередньо споживачам через магазини або онлайн-платформи. Сюди ж можна віднести і оптову торгівлю (включаючи продаж товарів іншим підприємцям). 

До цієї групи відносяться і послуги. ФОП третьої групи може надавати різні послуги, серед яких:

  1. Послуги в сфері послуг: перукарські, косметичні, ремонтні роботи і т.д.

  2. Консультаційні послуги: бухгалтерський облік, юридичні послуги, бізнес-консультації.

  3. Освітні послуги: репетиторство, курси, тренінги.

До цієї групи належить і виробнича діяльність. Йдеться саме про мале виробництво. Наприклад, виготовлення меблів, як стільці або столи, а ще декор для дому. До цієї ж категорії можна віднести виробництво продуктів харчування. Це пекарі, кондитерські вироби і фермерське господарство. 

флп 3 группа виды деятельности

Аграрна діяльність також відноситься до 3 групи ФОП. Сюди входить вирощування сільськогосподарських культур, як овочі і фрукти. Третю групу можуть отримати й ті підприємці, які займаються тваринництвом. Тобто, вирощування скота і птиці. 

Як вибрати вид діяльності?

Підприємець самостійно вибирає групу, щоб платити податки. Але при цьому він повинен відповідати заявленим умовам. Що потрібно враховувати, вибираючи свою групу: 

  1. Першим ділом потрібно вибрати напрямок діяльності. 

  2. Також потрібно розуміти, скільки в середньому приносить прибуток та чи інша діяльність. 

Що стосується вибору діяльності для 3 групи, то в цьому випадку слід відштовхуватись не від групи оподаткування, а від своїх можливостей, інтересів і інших супутніх факторів. Групи ФОП в цьому випадку вже наслідок, а не первопричина певної діяльності. Особливо в Україні в 2024 році, коли в країні будь-який бізнес має багато небезпек і ризиків. Також важливо врахувати і той факт, що вже в кінці цього року готується законопроект про підвищення податків. Це також суттєво вплине на підприємницьку діяльність в Україні. 

фоп 3 группа 2024 виды деятельности

Що ж стосується реєстрації ФОПа будь-якої групи, то потрібно: 

  1. Зареєструйтесь як фізична особа-підприємець в податковій інспекції.

  2. Вибір системи оподаткування. Укажіть, що ви хочете працювати на третій групі.

  3. Відкриття рахунку. Краще відкрити розрахунковий рахунок у банку для ведення фінансових операцій.

Багато з цих процесів можна проводити в додатку “Дія”, що суттєво спрощує всі подальші уплати податків.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

По цій темі