Як це працює: у Києві тестують нові правила проїзду у громадському транспорті.

Ілюстрація: нові правила проїзду у Києві
Ілюстрація: нові правила проїзду у Києві

КМДА тестує нову систему оплати проїзду у громадському транспорті Києва

Київська міська державна адміністрація розпочала випробування нової системи оплати проїзду у громадському транспорті. За словами заступника голови КМДА і керівника цифрової трансформації Києва Петра Оленича, нова система дозволяє пасажирам користуватися громадським транспортом без фізичних квитків, оплата здійснюється через мобільний додаток.

Це нововведення дозволить уникнути використання традиційних валідаторів у транспортних засобах, що спростить процес оплати та знизить витрати на обслуговування обладнання.

Система знаходиться на стадії тестування на кількох маршрутах Київпастрансу. Щоб оплатити проїзд, пасажиру потрібно відкрити мобільний додаток, вибрати опцію "Оплата проїзду", сканувати QR-код та вибрати спосіб оплати. На додатку з'явиться унікальний QR-квиток, який буде підтвердженням оплати при перевірці контролером.

Система безквиткового проїзду належить окремому підприємству, яке вже успішно налагодило як юридичний, так і технічний аспекти роботи. Це гарантує надійність та законність нової платіжної системи.

Водночас варто пам'ятати, що в Україні передбачена адміністративна відповідальність за безквитковий проїзд, тому пасажирам рекомендується своєчасно сплачувати проїзд через нову програму. При перевірці квитків контролери повинні мати посвідчення, а в разі стягнення штрафу видавати квитанцію встановленого зразка.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua