Як західні країни фінансують війну Росії проти України? Деталі від Politico .

Зображення міста з руйнуваннями у зоні конфлікту
Зображення міста з руйнуваннями у зоні конфлікту

Західні країни спонсорують війну Росії проти України шляхом покупки російського палива - Politico

Західні країни, які підтримують Україну в боротьбі з Росією, фактично фінансують російську армію, купуючи російську нафту та паливо, виготовлене з неї. Про це повідомляє видання Politico.

Протягом першого півріччя 2024 року західні країни придбали паливо на загальну суму $2 млрд, яке виготовлене з російської нафти. Це стало можливим за допомогою санкційної лазівки, яка дає можливість продавати паливо росіянам та переробляти нафту в інших країнах.

У виданні наголошується, що обсяги продажу дизельного палива та бензину, зробленого з російської нафти, зросли в країнах Європи. Це стало можливим завдяки трьом нафтопереробним заводам у Туреччині.

«Цей імпорт є технічно законним, оскільки, незважаючи на санкції, країни можуть купувати паливо російського походження, якщо його попередньо переробляють в іншій країні, такій як Туреччина», - йдеться у матеріалі.

Україна вимагала закриття цього каналу імпорту, але наразі турецькі партнери навіть збільшують обсяги продажу російського палива. При цьому, Туреччина отримала значні знижки на російську нафту та іншу продукцію перероблення.

«Туреччина, з свого боку, скористалася знижками Москви від $5 до $20 за барель, збільшивши щорічні закупівлі в Росії на 34% у 2023 році і на величезні 70% цього року», - заявили в Politico.

Економіст Вайбхав Рагхунанда підкреслює, що російське паливо є дешевшим, ніж паливо з Саудівської Аравії. Але це не має впливу на звичайних людей, оскільки знижки отримують лише великі компанії та трейдери.

Також вказується на те, що санкції знижують видатки РФ на оборонний бюджет, але російські війська все ж отримують необхідне обладнання і зброю завдяки обхіду санкцій. Раніше видання також зазначило, що Україна може програти енергетичну війну з Росією.

Нагадаємо, що США ввели санкції проти російських телекомпаній та пропагандиста Дмитра Кисельова.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua