Багато проблем: Попенко пояснив, що не так із сонячними панелями у багатоповерхівках.

Пошкоджені сонячні панелі в багатоповерхівках
Пошкоджені сонячні панелі в багатоповерхівках

Голова Спілки споживачів комунальних послуг та експерт з ЖКГ Олег Попенко висловив сумніви щодо встановлення сонячних панелей на фасадах і балконах багатоповерхових будинків. В інтерв'ю УНН він зазначив, що є багато питань щодо проектів з встановлення сонячних панелей у таких будівлях, як на проспекті Миколи Бажана, 16, де витратили майже мільйон євро на панелі, але вони так і не принесли прибутку.

"У мене багато питань щодо проектів щодо встановлення сонячних панелей у багатоквартирних будинках, як, наприклад, на проспекті Миколи Бажана, 16, де вклали майже мільйон євро в сонячні панелі, а вони там так і не заробили", - сказав Олег Попенко.

Експерт пояснив, що основна проблема полягає у кріпленні та підключенні сонячних панелей до енергетичних мереж на фасадах і балконах. Він зазначив, що ні фасади, ні балкони не пристосовані для встановлення панелей, тому вони можуть відірватися при сильному вітрі та поганому кріпленні.

"Ні балкони, ні фасади не пристосовані до того, щоб можна було на них кріпити сонячні батареї. Наприклад, при сильному вітрі та при поганому кріпленні вони можуть відірватися, та й взагалі за будь-якого кріплення", - зазначив він.

Олег Попенко

Окрім технічних проблем, Попенко звернув увагу на юридичні аспекти, вказавши, що встановлення сонячних панелей на багатоповерхівках порушує норми благоустрою. Він підтримує встановлення панелей на приватних будинках, але вважає, що держава повинна підтримувати їх встановлення.

"Про приватні будинки, то я абсолютно підтримую, це правильно. Більшість приватних будинків мають можливість (для встановлення сонячних панелей - ред.). Напевно, держава має підтримувати людей у ​​приватних будинках із встановлення сонячних панелей", - додав він.

Попенко також позитивно оцінив перспективи використання сонячних панелей для бізнесу та зазначив, що вони будуть ефективними, якщо фінансування буде спрямовано не лише на панелі, а й на акумулятори та накопичувачі енергії. Раніше повідомлялося, що кияни можуть отримати компенсацію за покупку генераторів та сонячних панелей.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua