Бали замість стажу: в Україні пропонують змінити підхід до розрахунку пенсій.

Зміна пенсійного розрахунку на Балі
Зміна пенсійного розрахунку на Балі

Міністерство соціальної політики України планує впровадити нову систему розрахунку пенсій, яка буде базуватися на бальному принципі. Про це повідомила Оксана Жолнович, міністр соціальної політики, під час Global Digital Social Forum.

Головною метою нової системи є спрощення і зроблення механізму нарахування пенсій більш справедливим, за словами міністра.

"У рамках пенсійної реформи ми хочемо зробити такі зміни, щоб механізм обчислення і виплати пенсій був дуже простий", - зазначила Жолнович.

Нова система буде базуватися на тривалості стажу і розмірі внесків до страхової системи. Ці показники будуть переведені у бали, які накопичуватимуться щомісяця протягом трудової діяльності кожної людини.

При виході на пенсію загальна сума балів буде перетворена у відсоток від середньої заробітної плати по Україні.

"Це найбільш важлива категорія, яка відображає реальну вартість грошей. Те, що ми всі заробляємо в середньому, відображає той рівень, на якому ми живемо", - зазначила міністр.

Міністр підкреслила, що такий підхід забезпечить "найсправедливіший формат накопичення наших пенсійних внесків". Ця ініціатива є частиною пенсійної реформи, спрямованої на вдосконалення системи, яка багато разів змінювалася і ускладнила розрахунок пенсій, додала міністр.

Раніше Міністерство соціальної політики вже пояснювало необхідність змін у пенсійній реформі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua