Біометрія замість штампів: ЄС змінює правила в'їзду для українців.

Українці сканирують свої біометричні дані
Українці сканирують свої біометричні дані

ЄС вводить нову систему контролю на кордонах

З 10 листопада Європейський Союз запроваджує нову систему прикордонного контролю, замінюючи ручний паспортний контроль при в'їзді до Шенгенської зони. Ці зміни стосуватимуться громадян країн, які не належать до ЄС і прибувають на короткострокове перебування.

EES - передова технологія, яка контролює перетин кордонів Шенгенської зони громадянами третіх країн. Через два місяці мандрівники з інших країн зіштовхнуться з оновленою процедурою прикордонного контролю. Нова автоматизована система замінить застарілий метод проставлення штампів у паспортах, підвищить безпеку на кордонах та допоможе в боротьбі з нелегальною міграцією.

Під час першого візиту мандрівники пройдуть біометричну реєстрацію, зберігаючи дані у системі протягом трьох років. Відмова від надання біометричних даних призведе до заборони на в'їзд.

Під час наступних поїздок інформація буде перевірятися за допомогою сканування особи. Система не буде застосовуватися до осіб, які мають дозвіл на проживання в країнах ЄС або довгострокові візи.

Цифрова система EES замінить звичні штампи в паспортах на пропускних пунктах та аеропортах. Мандрівники зможуть сканувати проїзні документи у терміналах самообслуговування. Система буде реєструвати особисті дані, біометричну інформацію, дату та місце перетину кордону, а також контролюватиме тривалість перебування в Шенгенській зоні відповідно до правила 90/180 днів.

Нова система контролю буде працювати в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура, і також в Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії, які не є членами ЄС.

Очікується, що ця система спростить процес перетину кордону.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua