Бізнес в Україні: як часто закриваються ФОПи у перший рік роботи.

Закритість фізичних осіб-підприємців в Україні
Закритість фізичних осіб-підприємців в Україні

Як відкрити ФОП у 2024 році: поради жінкам

За даними Єдиного державного реєстру (ЄДР), з початку 2024 року понад 194 тисячі нових фізичних осіб-підприємців (ФОП) зареєструвалися в Україні. Із них 60% - це жінки. Проте, майже 120 тисяч ФОПів закрилися, багато з них в перший рік діяльності.

Найбільше нових ФОПів зареєстрували в столиці (13,6%), а також у Дніпропетровській, Львівській, Київській та Харківській областях.

Збільшення кількості нових ФОПів помітне в Запорізькій, Кіровоградській та Чернігівській областях, але бізнес-активність зменшилася у Луганській та Івано-Франківській областях. Крім того, кількість реєстрацій у Харківській області зменшилася на 6%.

Торгівля, IT-сектор та надання індивідуальних послуг є основними напрямками для нових ФОПів. Проте, порівняно з попереднім роком, зростає попит на надання інформаційних послуг, а не на відкриття кафе та ресторанів.

Цікаво, що частка жінок серед нових підприємців зростає - 60%. Це порівняно з 55,6% у 2023 році та 47% у перший рік діяльності ФОП.

Наразі кількість нових ФОПів перевищує кількість закритих. З числа ФОПів, зареєстрованих у 2023 році, закрилися 24,5%, а з тих, що відкрилися в 2024 році, - 13,7%. В середньому ФОПи, які закрилися цього року, діяли 2 роки і 7 місяців.

Найбільше ФОПів закрилися в Києві (13%), Харківській (8%) та Дніпропетровській (8%) областях.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua