Борги за комуналку: кому можуть відрізати воду та тепло, а хто обійдеться штрафом.

Борги за комуналку - штрафи будуть
Борги за комуналку - штрафи будуть

Компанія "Київтеплоенерго" повідомила, що заборгованість киян за послуги водопостачання, опалення та водовідведення становить 7,5 млрд грн.

Також відзначається, що для боржників можуть бути нараховані штрафи.

Кияни мають борги більше 6,2 млрд грн за гарячу воду та опалення, і борг понад 1,2 млрд грн за холодну воду та водовідведення.

"16% споживачів становлять приблизно 4,5 млрд грн боргу. Близько 10% абонентів не платили за спожиті послуги у минулому опалювальному сезоні", - зазначив директор структурного підрозділу "Енергозбут" Костянтин Лопатін.

Майже мільйон особових рахунків киян накопичують борги і не звертаються на реструктуризацію.

Експерт з енергетики Юрій Корольчук вказує на різні категорії боржників, деякі не можуть сплатити рахунки, а інші не платять штрафи, хоча їх можливості є. Він стверджує, що тарифи піднімуться, борги зростатимуть і ситуація загостриться.

Серед боржників є ті, хто має кілька квартир, але не здає їх в оренду або не проживає через виїзд або переїзд.

Реструктуризація комунальних боргів

Для тих, хто не може повністю сплатити борги, "Київтеплоенерго" пропонує реструктуризацію. За останні півроку уклали 563 договори реструктуризації, з них 344 стосуються гарячої води та опалення. Це вдвічі більше, ніж у минулому році, повідомила заступник комерційного директора "Центру комунального сервісу" Юлія Петрик.

Реструктуризація дозволяє уникнути штрафів та зберегти право на субсидію. Проте, споживачам, які мають борги понад три місяці і перевищують 680 грн, субсидія не нараховується.

Для укладання договору реструктуризації потрібно:

  • звернутися до сервісного центру;
  • передати документи через месенджер або підписати договір за допомогою ЕЦП;
  • надати заяву у довільній формі;
  • пред'явити паспорт (або ID-картку), картку платника податків, документ на квартиру та витяг з реєстру прав на нерухомість.

Наслідки несплати

З грудня 2023 року штрафи для боржників не скасовані. Пеня за несвоєчасні платежі стягується, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що в Україні потрібен капітальний ремонт 90% житлового фонду, де втрати тепла та води становлять 40-50%. Він вважає, що для цього потрібно "сотні мільярдів доларів".

Експерти вважають, що обмеження постачання послуг для боржників може бути єдиним виходом з ситуації, але це питання залишається відкритим, особливо щодо впливових осіб.

"Люди, які відносять себе до "вищої касти", часто вважають, що можуть не платити. Чи зможуть постачальники натиснути на цю "касту" - питання залишається відкритим", - констатував він.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua