«Бути вільною – це сутність людини». Перше звернення Буткевича після звільнення з полону.

Перше звернення Буткевича після звільнення
Перше звернення Буткевича після звільнення

Українському журналісту, правозахиснику та військовослужбовцю Збройних сил України Максимові Буткевичу вдалося зняти перше відеозвернення після звільнення з полону Росії. У своєму зверненні він закликає не забувати про українців, яких досі утримують в полоні РФ. Про це повідомили у Українській Гельсінській спілці з прав людини та українському офісі правозахисної організації Amnesty International Ukraine.

Буткевич виклав своє відео на Facebook уночі 21 жовтня на тимчасовій сторінці. Він також має намір звернутися до аудиторії міжнародного співтовариства англійською та французькою мовами.

Він подякував людям, які підтримували його під час перебування в полоні Росії. Зазначив, що тепер, коли повернувся до України, він розуміє масштаби підтримки і трохи ошелешений.

"Бути вільним - це щастя і найприродніший стан людини, суть людини. Тому намагання підкорювати та рабувати людей, зводити їх до ролі товару, об'єктів маніпуляцій - це ганьба і злочин катастрофічних масштабів", - підкреслив Максим Буткевич.

Він закликав всіх, хто слідкував за його долею, не забувати "про утиснених і ув'язнених, тих, хто перебуває в небезпеці і чиєй гідності постійно піддається випробуванням".

"Зробімо все, що зможемо, щоб їх звільнити. Бо поки хтось залишається невільником - ніхто з нас насправді не є вільним", - закликав він.

Нагадаємо, що в липні 2022 року стало відомо, що засновник "Громадського радіо" і правозахисник Максим Буткевич потрапив у полон військ Росії біля захоплених пунктів Золоте і Гірське. Російські пропагандисти повідомили про затримання Буткевича 24 червня, опублікувавши відео його допиту.

Псевдосуди "ЛНР" і "ДНР" засудили українського правозахисника і військовополоненого Максима Буткевича до 13 років позбавлення волі у виправній колонії строгого режиму.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua