Центр протидії дезінформації пояснив, навіщо УПЦ МП завищила кількість учасників хресної ходи.

Графічне зображення Центру протидії дезінформації
Графічне зображення Центру протидії дезінформації

Український православний духовний центр Московського патріархату намагався перекрутити факти про учасників хресної ходи до Почаївської лаври, яка тривала з 19 по 25 серпня. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони.

УПЦ заявила, що у ході взяли участь 30 тисяч вірян з усіх областей України. 

Але аналітики перевірили цю інформацію з допомогою Національної поліції та встановили, що дані, опубліковані офіційними джерелами УПЦ, не співпадають з реальністю.

Олена Бережна, начальниця Департаменту комунікації Національної поліції України, повідомила, що було зафіксовано близько 5 тисяч учасників ходи, а на літургії в Почаївській лаврі були присутні орієнтовно 3,5 тисячі осіб.

Крім того, місцеві ЗМІ звернули увагу на те, що учасників хресної ходи в цьому році було значно менше, ніж у попередні роки.

«УПЦ, перекручуючи цифри щодо кількості учасників ходи, намагається створити враження насиченості заходу та великої підтримки своїх ідей серед населення. Тим самим УПЦ намагається маніпулювати громадською думкою в контексті ухвалення в Україні закону про заборону діяльності російських релігійних організацій», – пояснили в Центрі протидії дезінформації. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua