Чеський суд покарав чоловіка, який воював проти України.

Суд покарав воїна проти України
Суд покарав воїна проти України

Громадянину Чехії Алоїзу Полаку призначено 21 рік ув'язнення за його участь у війні на Донбасі на боці російських окупантів. Про це повідомив Radio Prague International.

Прессекретарка суду Габріела Томічкова заявила, що Верховний суд прийняв рішення про вирок без проведення публічного слухання.

52-річний Полак був засуджений у відсутності, оскільки його можливо вже немає серед живих. За даними слідства, він вбив чотирьох військовослужбовців ЗСУ з 2016 по 2020 рік.

«Безперечно, підсудний брав участь у бойових діях», - сказав голова апеляційної колегії Ян Кадлець, коментуючи цей вирок в січні цього року.

Справа Полака розглядалася у муніципальному суді Праги тричі після подання апеляції. Спочатку прокурор просив 24 роки ув'язнення для винного.

У грудні 2016 року Полак виїхав з Чехії на Донбас, де він прийняв участь у боях проти українських військових на боці «ДНР». Спочатку він був снайпером, а пізніше став командиром взводу республіканської гвардії.

Якщо Полак повернеться до Чехії, він зможе вимагати нового розгляду своєї справи, але не може отримати суворіший вирок, ніж попередній. Раніше призначений вирок автоматично скасується.

Суди в Чехії вже призначали обвинувальні вироки учасникам війни на Донбасі проти ЗСУ, декілька з них були призначені у відсутності.

Крім Полака, ще щонайменше шість осіб було засуджено в Чехії за участь у боях на сході України на боці проросійських сил.

Дослідження CEDMO (Central European Digital Media Observatory) показало, що лише третина мешканців Чехії готова взяти зброю й захищати свою країну. Одночасно 43% чехів підтримують Україну у війні, а 22% вважають, що ЄС повинен тиснути на Україну для початку перемовин.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua