Цигарки в Україні можуть рекордно подорожчати.

Подорожчання цигарок в Україні
Подорожчання цигарок в Україні

В проекті бюджету України на 2025 рік передбачено збільшення акцизного податку на тютюнові вироби, що призведе до зростання цін на цигарки.

Згідно з новими ставками, специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром та без фільтру зросте на 23,4% - до 58 євро за 1000 штук. Мінімальне податкове зобов'язання теж підвищиться на 23,9% - з 63,45 до 78 євро за 1000 штук.

Одна з важливих змін, що відбудеться 1 жовтня 2024 року, полягає у тому, що ставки акцизу будуть розраховуватись в євро, що може вплинути на ціни на тютюнові вироби.

Очікується, що підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби принесе до державного бюджету додаткові 27,1 млрд гривень доходу. З цієї суми, 22,6 млрд гривень надійде від підвищення ставок акцизу, а 4,5 млрд гривень - від податку на додану вартість.

Споживачам не треба очікувати миттєвого зростання цін на цигарки. Підвищення акцизів буде розтягуватись на весь рік через запаси продукції у продавців.

Планується залишити ставку акцизу на алкоголь та пиво без змін.

Всього підакцизні товари, вироблені в Україні, та ввезені на митну територію, принесуть до бюджету 139,381 млрд гривень та 147,21 млрд гривень відповідно.

Підвищення вартості цигарок пов'язують з виконанням євроінтеграційних зобов'язань України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua