Чорнобильська «Слонова нога»: найнебезпечниший об’єкт у світі, який може вбити за два дні.

«Слонова нога» - найнебезпечниший об'єкт у світі
«Слонова нога» - найнебезпечниший об'єкт у світі

Виявлено небезпечний шматок застиглої лави на Чорнобильській АЕС

На Чорнобильській атомній станції виявили шматок застиглої лави, який отримав назву "Слонова нога". За даними видання DailyMail, цей артефакт є дуже небезпечним і може призвести до смерті внаслідок радіаційного опромінення.

"Слонова нога" - це шматок застиглої лави, ширина якого становить 2 метри. Він утворився з розплавленого ядра Чорнобильського реактора. Цей об'єкт є надзвичайно випромінюваним, і до цього часу було зроблено лише кілька знімків.

Навіть після майже 40 років від розплавлення, вхід у кімнату з цією "Слоновою ногою" може бути смертельним. Опромінення радіацією може залишатися протягом століть.

Раніше, при намаганнях стримати радіацію після аварії в 1986 році, було встановлено, що камера під реактором стала одним з найнебезпечніших місць на планеті через високий рівень радіації. Реактор став настільки гарячим, що сталь і бетон розтопилися у радіоактивну лаву.

«У 1986 році «Слоняча нога» випромінювала 10 000 рентгенів на годину - це більше, ніж доза, необхідна для розвитку раку», - зазначено в статті DailyMail.

За передбаченнями науковців, перебувати поруч з "Слоновою ногою" без захисного спорядження протягом 30 секунд може призвести до втрати свідомості і значної втрати сил наступного тижня. Якщо перебувати поруч з ним протягом п'яти хвилин, імовірність смерті висока протягом наступних двох тижнів.

Науковці підкреслюють, що зона відчуження Чорнобиля може стати місцем інновацій і екологічного лідерства. Раніше була представлена стратегія розвитку цієї зони до 2032 року.

Також, "Чорнобильська АЕС" отримала перші комплектуючі для будівництва фотовольтаїчної електростанції на промисловому майданчику.

Президент України Володимир Зеленський відвідав Славутич у річницю трагедії на Чорнобильській АЕС.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua