Що таке дефолт у країні і що це означає для людей.

що таке дефолт
що таке дефолт

Важко знайти актуальнішу тему у сфері фінансів в Україні, ніж дефолт у країні, що означає і що з собою принесе. Адже до кінця літа 2024 саме така загроза нависла над економікою країни.

Насамперед варто визначитися, дефолт за зовнішнім боргом що це і як він взагалі може вплинути на середньостатистичного українця (по суті, дефолт, що означає для людей). Тому в терміні дефолт і в його закономірних етапах все ж таки доведеться розібратися.

Дефолт, що означає це слово: складне простими словами

Почнемо з теорії: дефолт країни — це нездатність держави виконати свої боргові зобов'язання, тобто виплатити борг чи відсотки щодо нього. Ще на початку війни виникали перші чутки про можливість дефолту і вже тоді було неймовірно багато страшилок «дефолт, що це таке і чим він загрожує». Втім, відразу треба розділити, що це означає для держави і що це для людей.

що таке дефолт для країни

Дефолт, що це таке простими словами: у багатьох країн є свій так званий зовнішній обов'язок. За цими боргами є свої зобов'язання, тобто умови погашення. Йдеться не лише про борг, а й про відсоток за боргом, який також треба платити. В принципі, як у будь-якому кредиті. Держава має свої терміни, коли цей борг потрібно погасити, разом із відсотками. Якщо цього немає, по суті, країна не здатна погасити кредит, цей стан і називається дефолтом.

Дефолт може бути внутрішнім (невиконання зобов'язань перед внутрішніми кредиторами) чи зовнішнім (невиконання зобов'язань перед іноземними кредиторами). Простими словами, хай дефолт і цілком зрозумілий, але дуже різноманітний процес.

Відразу слід зазначити, які бувають причини дефолту. Найпопулярнішим варіантом точно стануть економічні проблеми. Йдеться про економічний спад, падіння ВВП, зростання безробіття та зниження доходів бюджету можуть призвести до дефіциту коштів для виплати боргів. Це досить тривалий та систематичний процес. Він не відбувається за день і навіть не за місяць. З цього випливає одна з особливостей дефолту. Це тривалий та дуже послідовний процес.

що призводить до дефолту в країні

Друга причина, чому може статися дефолт, нестійкість валюти. Різке знецінення національної валюти збільшує вартість обслуговування боргу, номінованого в іноземній валюті, можуть стати причиною, що країні доведеться оголосити про свій дефолт.

Додаткові причини дефолту:

  1. Політична нестабільність. Політичні кризи можуть негативно впливати на економіку та зменшувати можливості щодо виплати боргів.

  2. Управлінські помилки. Некомпетентне управління фінансами та неефективна фіскальна політика можуть посилити фінансові проблеми.

Всі ці фактори, один або в сукупності, можуть спричинити дефолт.

Наслідки дефолту

Практично відразу потрібно проговорити і про можливі наслідки дефолту. Саме вони важливіші для держави. Насамперед йдеться про економічний спад. Дефолт зазвичай призводить до значного зниження економічної активності, зростання безробіття та падіння доходів населення.

які наслідки дефолту

Майже одразу відбувається знецінення національної валюти. Втрата довіри до економіки та фінансів країни може призвести до різкого падіння курсу національної валюти. Це практично неминуче.

Наступне, чого варто побоюватися, інфляція. Знецінення валюти може призвести до різкого зростання цін на імпортні товари та загального зростання інфляції. Це спричинить зниження рівня життя тієї частини громадян, які отримують виплати від держави.

Майже одразу відбудеться падіння кредитного рейтингу. Кредитні агенції знижують рейтинги країн, що пережили дефолт, що ускладнює доступ до міжнародних фінансових ринків та збільшує вартість запозичень у майбутньому. Цей процес є особливо небезпечним для держави. Він тягне у себе втрату капіталу. Іноземні інвестори можуть почати виводити свої кошти з країни, що посилить фінансові проблеми. І цей процес теж цілком зрозумілий і закономірний.

Соціальні та політичні наслідки

Крім економічного підґрунтя, одразу постраждає і соціальна сфера життя. Інфляція відразу потягне за собою певне знецінення рівня зарплат, пенсій та соціальних виплат. Зазвичай щороку відбувається індексування таких виплат з урахуванням інфляції, що буде важко за умов війни та додатково дефолту. Без інвестування іноземних компаній соціальна сфера похитнеться ще більше.

що буде якщо станеться дефолт

Практично одночасно економічний спад та інфляція призводять до зниження рівня життя населення, зростання бідності та соціальної напруженості. Цей процес неможливо зупинити без індексування як механізму компенсації, але щоб індексувати, потрібно умовно взяти ці гроші з бюджету. Із цим знову виникають складнощі. По суті, дефолт це замкнене коло, у якому потрібно компенсувати тим, чого немає і що спочатку створило умови для дефолту.

У поєднанні з економічними, соціальними проблемами неминуче розпочнеться і політична нестабільність. Соціальні та економічні труднощі можуть викликати невдоволення населення та призвести до політичних криз та зміни уряду. Погасити такі хвилювання за умов дефолту практично нездійсненне завдання. Вона вимагає розробки цілої та нової стратегії, а зробити це на тлі недовіри до політичних сил ще складніше.

Історії дефолтів

У міжнародній практиці дефолт не така вже й велика рідкість. І доки він лише загрожує Україні, є країни, де можна розглянути всі аспекти дефолту та його наслідків на різні сфери життя.

приклади дефолту у світі

Наприклад, 2001 року Аргентина оголосила дефолт за своїм зовнішнім обов'язком. Це неминуче призвело до глибокої економічної кризи, падіння ВВП та масових протестів. Важко судити, наскільки за останні 20 років країні вдалося подолати всі наслідки дефолту, але те, що в Аргентині все ще досить низький рівень життя, залишається сумним фактом.

З свіжих прикладів Греція. Дефолт Греції за зобов'язаннями перед МВФ та ЄЦБ призвів до жорстких заходів економії, скорочення соціальних програм та погіршення економічної ситуації в країні у 2015 році.

Якщо говорити про можливість дефолту в Україні через напад Росії, то й у РФ свого часу був дефолт (1998 року). Тоді дефолт Росії за внутрішнім боргом викликав знецінення рубля, зростання інфляції та економічний спад, що вимагало значних зусиль для відновлення економіки.

Виходячи з цих простих прикладів, дефолт країни — це серйозна подія з далекосяжними економічними, соціальними та політичними наслідками. Він може призвести до значних економічних труднощів, знецінення валюти, інфляції, падіння рівня життя та політичної нестабільності.

У свою чергу, дефолт України у 2024 році може призвести до серйозних економічних, соціальних та політичних наслідків у тих частинах економіки, яка ослаблена тривалою війною. У такому разі країна неминуче зіткнеться з різким економічним спадом, інфляцією, девальвацією гривні, зростанням безробіття та зниженням рівня життя населення. Все це «упреться» у велику кількість українців, які мігрують до інших країн, що тільки ще більше посилить ситуацію.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua