Що таке депонування.

Що таке депонування
Що таке депонування

Світ фінансів від того, який великий, що різноманітний. І кожен процес в ньому має свої функції та особливості. Наприклад, далеко не всі учасники багатьох фінансових процесів знають, що таке депонування, і не просто що це, як використовується такий процес. Адже депонування може бути корисним. 

Розбираючись, депонування це що таке, варто врахувати й кілька супутніх процесів. Адже це все важливо, щоб використовувати будь-який фінансовий інструмент собі на користь. 

Депонування: що потрібно знати про цей процес? 

На перший погляд, розібратися у світі фінансів і бізнесу складно. Хоча за складними термінами стоять дуже зрозумілі й навіть прості процеси. Механізми і всі процеси в цьому світі націлені на заробіток і те, щоб система продовжувала працювати. Одним із таких механізмів є депонування. 

що таке депонування

Депонування — це фінансовий процес, при якому грошові кошти, цінні папери або інші активи тимчасово передаються на зберігання третій стороні (депозитарію) до виконання певних умов угоди. Тобто ця передача має під собою логічні обґрунтування. І саме так забезпечується гарантія виконання тих чи інших зобов'язань. В цілому, депонування потрібно лише для певних угод, тому багато про такий процес і не чули. Депонування також часто використовують в міжнародних угодах, коли йдеться про великі суми. Міжнародна торгівля або продаж нерухомості за кордоном теж рідко обходиться без такого процесу. Тобто депонування дуже важливе для багатьох сфер. 

депонування що таке

Що потрібно знати про цей процес: 

  1. Депонування створене для захисту. Тобто кожен учасник угоди розуміє, що його права максимально захищені.

  2. Виходячи з першого пункту, кожен учасник знає, що не втратить гроші. Тобто сторони будуть дотримуватися своїх зобов'язань. 

  3. Також в цьому процесі кожна сторона знає, що отримає свої активи назад, якщо угода буде порушена.

Якщо розглядати депонування з цього боку, то процес простий і зрозумілий. 

Які види депонування бувають? 

Депонування є великим і різноплановим процесом. А тому в нього є й різні види. Зазвичай специфіка угоди і визначає, який вид депонування будуть використовувати. 

депонування це

Основні види: 

  1. Депонування через гроші. Грошове депонування — це процес, при якому певна сума грошей передається третій стороні (наприклад, банку або нотаріусу) до виконання умов угоди. Це поширений спосіб в сфері нерухомості, коли покупець передає гроші на депонування до моменту завершення всіх процедур по передачі майна.

  2. Через цінні папери. Схожий вид депонування, але з використанням цінних паперів. Такий процес актуальний при великих угодах на фондових ринках або при укладенні договорів купівлі-продажу компаній.

  3. Депонування через товари. Цей вид депонування передбачає зберігання товару у третьої сторони до моменту завершення угоди. Найчастіше таке депонування застосовується в міжнародній торгівлі, коли покупець і продавець хочуть бути впевненими в безпеці постачання товару і оплати.

Є і досить специфічний вид депонування. Йдеться про права. У рамках депонування прав третя сторона виступає хранителем документів, патентів, ліцензій та інших нематеріальних активів. Це особливо актуально в технологічних угодах і проектах, пов'язаних з інтелектуальною власністю.

Як працює депонування? 

як працює депонування

У такого важливого процесу є й свої механізми. Процес складається з ряду послідовних етапів: 

  1. Для початку потрібно укласти договір. Це юридичний документ, який описує всі умови угоди та визначає третю сторону, що буде зберігати активи. В угоді чітко прописуються зобов'язання кожної зі сторін.

  2. Вже після цього можна передавати активи. Активи, будь то гроші, цінні папери або товар, передаються на зберігання третій стороні. Це може бути банк, нотаріус або спеціалізована депозитарна компанія.

  3. Далі вже потрібно виконати умови угоди. Депозитарій зберігає активи до тих пір, поки не будуть виконані всі умови угоди, описані в угоді.

  4. Далі активи передаються другій стороні. Після виконання умов угоди депозитарій передає активи другій стороні (наприклад, покупцеві) або повертає їх першій стороні в разі невиконання умов.

Алгоритм не залежить від форми активів, хоча може внести деякі зміни в сам договір. 

Кому і навіщо потрібно депонування? 

Депонування використовують в різних умовах. Зазвичай якщо йдеться про те, коли учасники угоди хочуть більше гарантій. 

коли потрібно депонування

Коли цей процес потрібен: 

  1. Потрібно забезпечити додаткову безпеку угоди. Депонування допомагає усунути ризики шахрайства або порушення умов угоди. Це особливо важливо в великих фінансових угодах, коли сторони знаходяться в різних країнах або мають обмежені можливості контролю одна над одною.

  2. Також цей процес повинен захистити права обох сторін. Процес депонування гарантує, що обидві сторони виконуватимуть свої зобов'язання. Якщо одна зі сторін порушує умови договору, активи, що знаходяться на депонуванні, можуть бути повернені або передані іншій стороні.

  3. Так гарантується повернення коштів. У випадку розірвання договору або порушення умов угоди, гроші або активи, що знаходяться на депонуванні, повертаються їх власнику, що мінімізує фінансові втрати.

Тобто в усіх цих випадках учасники угоди можуть підписати таку угоду. 

В цілому, у цього процесу багато плюсів. Окрім гарантії безпеки, депонування захищає права. Депонування оформляється в рамках юридичного договору, що забезпечує правову підтримку у випадку спорів. Також завжди є незалежна третя сторона. Депозитарій виступає нейтральним посередником, що виключає можливість маніпуляцій.

Проте, у цього процесу є свої недоліки. В першу чергу, це додаткові витрати. Також потрібно чекати. Процес депонування може зайняти додатковий час, що збільшує тривалість угоди.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua