Що таке девальвація і що буде при девальвації.

Що таке девальвація?
Що таке девальвація?

Економічний процес, особливо в країні, досить складний і часто пов'язаний із кризами. Тому розуміючи, що таке девальвація, варто враховувати саме цю складність.

Якщо ж спростити максимально, що це девальвація, то це просто процес зниження вартості національної валюти. Для цього процесу слід порівняти цінність однієї валюти на тлі іншої. Що важливо, відразу потрібно визначитися з тим, що буде з кредитами під час девальвації. Адже неминуче знецінення національної валюти вплине на всі економічні процеси.

Девальвація: все про цей процес та його причини

Перш ніж розбиратися, що буде з моїм кредитом при девальвації чи іншими виплатами, варто зрозуміти, як цей процес взагалі може статися. І вже потім прорахувати, щоб убезпечити себе, що таке девальвація пенсії чи зарплати.

що таке девальвація простими словами

Отже, девальвація — це зниження вартості національної валюти щодо інших валют. Простіше кажучи, коли девальвація відбувається, гроші країни стають менш цінними за кордоном. Усередині країни девальвація не настільки помітна, особливо на початку. Але до цього процесу залучено експорт, імпорт та багато іншого, тому девальвація може створити багато складнощів. Це також може призвести до збільшення цін на імпортні товари та послуги, але також може зробити експорт більш конкурентоспроможним. Тому відповідаючи на запитання, що буде, одразу зростуть ціни. Особливо це відчує середньостатистична людина. Посилюється ситуація, якщо в нього кредити, пенсія чи регулярні соціальні виплати, від яких людина дуже залежить.

Девальвація може відбуватися з різних причин і її наслідки можуть бути як позитивними, так і негативними. Почнемо з причин девальвації насамперед варто сказати про економічні проблеми всередині країни. Якщо країна стикається з економічними труднощами як висока інфляція або дефіцит бюджету, це може призвести до зниження вартості валюти. Інфляція загалом дуже тісно пов'язана з девальвацією. Вони буквально ходять пліч-о-пліч.

як відбувається девальвація

Інші причини девальвації:

  1. Політична нестабільність. Політичні кризи та нестабільність можуть спричинити втрату довіри до валюти, що теж може призвести до її девальвації.

  2. Дії центрального банку. Центральні банки можуть проводити політику девальвації для покращення конкурентоспроможності експортних товарів або для виправлення дисбалансів у платіжному балансі.

У другому випадку йдеться про не таку вже небезпечну девальвацію.

Які наслідки мають девальвація?

Якщо девальвація трапилася, вона так швидко не закінчиться, адже тягне за собою низку інших важливих процесів. Майже одразу, як станеться девальвація, відбувається збільшення цін на імпорт. Оскільки валюта країни стала менш цінною, імпортні товари стають дорожчими. Це може спричинити інфляцію, а товари та послуги всередині країни можуть подорожчати.

наслідки девальвації

Одночасно відбувається збільшення експорту. Товари та послуги країни стають дешевшими для іноземних покупців, що може стимулювати експорт та сприяти економічному зростанню. Відразу потягнуться за девальвацією боргові зобов'язання. Якщо країна має борги в іноземній валюті, то девальвація зробить ці борги дорожчими у перерахунку на національну валюту.

Чи можна контролювати девальвацію?

Якщо говорити про контроль девальвації, то насамперед варто згадати про способи регулювання валюти та її курсу. Деякі країни використовують валютні резерви чи інтервенції на валютних ринках, щоб контролювати чи уповільнити девальвацію своєї валюти. Це досить непоганий, але складний процес. Не всі країни можуть собі дозволити.

як проходить девальвація

Крім цього, безперечно, може допомогти правильна економічна політика. Йдеться про вжиття заходів щодо покращення економічної ситуації та стабільності. Це може допомогти стабілізувати та зміцнити валюту, але тільки теоретично. На практиці девальвацію складно зупинити чи контролювати, а країни із сильною політичною та економічною силою в принципі до девальвації не доходять.

Загалом девальвація — складний процес, який може мати різні ефекти, залежно від конкретної ситуації та економічної політики країни. Слід відразу сказати, що неминуче країни з девальвацією відбувається збільшення інфляції. Імпортні товари стають дорожчими, що може призвести до зростання цін на внутрішні товари та послуги. Не можна забувати про зміну інвестиційного клімату. 

Якщо країна чи компанії мають борги в іноземній валюті, девальвація збільшує вартість цих боргів у національній валюті, що ускладнює їхнє погашення та може підвищити фінансове навантаження. Те саме може статися і зі звичайним кредитом громадянина, все залежить від типу кредиту.

як девальвація впливає на економіку

Якщо контракти або виплати укладені в іноземній валюті, їхня вартість у національній валюті зростає, що може підвищити витрати для компаній та держави.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua