Що таке диверсифікація.

Що таке диверсифікація
Що таке диверсифікація

У світі інвестицій є багато цікавих моментів і термінів. Адже диверсифікація активів може допомогти добре заробити. Тому важливо зрозуміти, що це і як це працює. Окремо потрібно зрозуміти, диверсифікація акцій що це і як на цьому заробити грошей. Також потрібно зрозуміти, що таке диверсифікація бізнесу і як з цим працювати. 

В цілому, диверсифікація в інвестуванні є буквально ключовим поняттям, яке неймовірно важливо. Також часто використовується диверсифікація в трейдингу, де заробляти ще простіше. 

Диверсифікація інвестицій це що таке? 

диверсифікація активів

Отже, що таке диверсифікація: це один з основних термінів, які потрібно буде оволодіти, щоб займатися інвестуванням або бізнесом. В трейдингу він теж знадобиться. Такий процес допомагає знизити ризики втрат і збільшити доходи, що неймовірно важливо в будь-якому інвестуванні. Основна суть диверсифікації полягає в розподілі ресурсів або активів таким чином, щоб мінімізувати втрати і створити стійку стратегію для досягнення фінансових цілей. 

В цілому, поняття диверсифікації актуально для різного роду бізнесу, інвестування і навіть для світу криптовалют. Це навіть не процес, а певна стратегія, яка створена для мінімізації втрат. В цій стратегії активи або ресурси розподіляються між різними напрямками, щоб зменшити можливі втрати. Тобто це певне розсіювання ризиків, яке завжди працює в позитивному ключі. Метою диверсифікації є зниження залежності тільки від одного виду діяльності. В народі це називають “складати яйця в одну корзину”. Тобто інвестор розподіляє свої інвестиції, щоб у разі втрати, втратити тільки в одному напрямку. Це стосується не тільки діяльності, але й певного продукту або, наприклад, криптовалюти. 

диверсифікація акцій

Щоб зрозуміти, як це працює, потрібен приклад. Є інвестор, у якого акції тільки однієї компанії. Якщо впаде вартість акцій, цей інвестор втратить буквально все і не зможе швидко відновитися. Однак якщо цей же інвестор вкладе свої кошти в акції кількох компаній з різних галузей, то зниження вартості одних акцій може бути компенсовано зростанням інших. Цей принцип дуже простий і давно всім зрозумілий. 

Який вид диверсифікації інвестицій найефективніший? 

Почати потрібно з того, що існують різні види такої стратегії. У них все ще єдина мета, але по суті різне виконання. Кожен вид диверсифікації цінний і ефективний, але в різних умовах. Для кожної сфери також знайдеться свій вид стратегії (адже ринки по-різному працюють і дають дохід). 

диверсифікація бізнесу

Найпопулярніші види стратегій для різних сфер: 

  1. Для інвестицій. Це найпоширеніший вид диверсифікації, при якому капітал розподіляється між різними активами (наприклад, акціями, облігаціями, нерухомістю і валютою). Основна мета — мінімізувати втрати у разі зниження вартості одного активу за рахунок збільшення доходності іншого. Для прикладу, така стратегія підходить для акцій і облігацій. Також так можна інвестувати буквально у всі види акцій, вкладатися в міжнародні фонди. 

  2. Продукти. Мова йде про всі способи заробітку, які можна назвати продуктом. Продуктова диверсифікація застосовується в бізнесі і передбачає створення або придбання нових продуктів, не пов'язаних безпосередньо з поточною продукцією компанії. Цей вид диверсифікації допомагає підприємствам розширити свою діяльність, знизити ризики залежності від одного продукту і залучити нову цільову аудиторію. Для прикладу, якась компанія починає випускати абсолютно новий продукт, а ще додаткові до нього деталі. Вкладаючись у деталі, а не тільки основний продукт, можна мінімізувати ризики. 

  3. Диверсифікація в різних країнах. Цей тип диверсифікації передбачає розподіл активів або розширення бізнесу на нові ринки в різних країнах або регіонах. Компанії, які працюють тільки в одному регіоні, підвержені ризикам, пов'язаним з локальними економічними або політичними проблемами. Географічна диверсифікація дозволяє зменшити такі ризики.

  4. Сектори. Секторальна диверсифікація — це розподіл активів між різними галузями економіки. Наприклад, інвестор може вкласти кошти в акції компаній, що працюють у сфері технологій, енергетики, охорони здоров'я тощо. Це допомагає знизити ризики, пов'язані з можливим спадом в одній галузі.

диверсифікація в інвестуванні

В цілому, з появою нових сфер, де можна застосувати інвестування, можна застосувати і диверсифікацію. 

Кому і навіщо вона потрібна? 

диверсифікація в трейдингу

Пару слів потрібно сказати, для чого інвестору взагалі намагатися зрозуміти цю стратегію. В першу чергу, щоб знизити ризики, а ще збільшити ту прибуток, яка може бути (в теорії). Ще метою може бути захист від волатильності. Ринки і галузі часто підвержені значним коливанням цін. Диверсифікація допомагає згладити ці коливання і робить портфель менш залежним від різких змін в одній галузі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua