Що таке фондовий ринок простими словами.

Фондовий ринок, що це таке?
Фондовий ринок, що це таке?

Фондовий ринок, який функціонує десятки років, все ще залишається чимось незрозумілим і місцями складним для розуміння. Втім, уже сьогодні через багато економічних криз варто розібратися, що це таке фондовий ринок і як він взагалі працює.

Почнемо з того, фондовий ринок це що: це місце, де купуються та продаються акції компаній та інші фінансові інструменти, такі як облігації, опціони та ф'ючерси. Своєрідний товар у разі може бути найрізноманітнішим. Тому на питання, що таке фінансовий ринок, це звичайний ринок, просто з не звичайними товарами (для пересіної людини).

Що таке фондові ринки простими словами?

Нюансів, що таке фондовий ринок та як він працює, досить багато. Адже навіть спростивши цю систему, доведеться враховувати низку малознайомої термінології. Тому розібратися за хвилину, що це означає, навряд чи вдасться. Втім, система роботи фондового ринку не може бути простою. Саме тому на цьому ринку "крутяться" великі гроші.

що таке фондовий ринок

Що таке фондовий ринок простими словами: у разі не обійтися без прикладу. Наприклад, великі компанії (величезні та дуже дорогі) є величезними магазинами. Вони продають різні товари. Через величину компанії, вона має кілька власників. Умовно це і є частки акції цієї компанії. Саме їх можна купити. Чим популярніший магазин, тим дорожче коштують його акції. При цьому ціни можуть зростати і цей процес завжди динамічний. Якщо хтось купив акції раніше, то вже за новими цінами він може продати їх у рази дорожче, і так заробити. Є й зворотний бік, коли магазин дешевшає, як і його акції. Тоді ті, хто вклався, можуть втратити початковий внесок. Ось так працює фінансовий ринок із безліччю компаній. Така система простіша для розуміння для людей.

як працює фондовий ринок

Розбираючись, що це, варто врахувати що може бути таким своєрідним товаром:

  1. Акції. Це частки у компанії, які можна купити та продати. Власник акцій має право на частину прибутку компанії (якщо вона виплачує дивіденди) та може голосувати на зборах акціонерів.

  2. Індекси. Це групи акцій, які об'єднані для відстеження загальної тенденції ринку. Приклади S&P 500, Dow Jones Industrial Average. Ці індекси показують, як загалом поводяться акції над ринком.

  3. Інвестори. Люди або організації, які купують та продають акції та інші інструменти на фондовому ринку. Це може бути приватні особи, банки, інвестиційні фонди.

Запам'ятати всю цю термінологію з першого разу не так просто, але все приходить поступово. Чим більше слідкувати за роботою фондового ринку, тим легше буде зрозуміти, як і з якими інструментами він працює.

Навіщо потрібний фондовий ринок?

Важливо розуміти і чому фондовий ринок взагалі існує. Насамперед фондовий ринок допомагає компаніям залучати гроші для розвитку бізнесу. Вони випускають акції та продають їх інвесторам, отримуючи капітал для інвестицій та зростання. Для компанії це надзвичайно важливий момент подальшого розвитку.

в чому особливість фондового ринку

Фондовий ринок і надзвичайно важливий для інвестора. Це можливість заробити гроші. Інвестори можуть купити акції, очікуючи, що їхня вартість згодом зросте, і продати їх із прибутком.

У цілому нині існування фондового ринку позитивно позначається на розвитку економіки. Фондовий ринок сприяє економічному зростанню, оскільки компанії отримують фінансування для розширення, створення нових робочих місць та впровадження інновацій. Загалом фондовий ринок — це ключовий механізм в економіці, який пов'язує компанії, які потребують фінансування, з інвесторами, які бажають отримати дохід від своїх вкладень.

Як це все працює?

Фондовий ринок має досить зрозумілу систему, як і де можна купити акції. Виглядає вона як платформа, на зразок будь-якого майданчика для купівлі та продажу. Тобто саме оформлення також досить зрозуміле. Це місце, де зустрічаються продавці (ті, хто хоче продати свої цінні папери) та покупці (ті, хто хоче їх купити). Насправді система складніша, але тільки для новачків.

кому є вигода від фондового ринку

Якщо пройтися етапами, то спочатку варто розглянути первинне розміщення акцій (IPO). Тобто компанія вирішує залучити додаткові кошти, вона може випустити акції та запропонувати їх інвесторам через первинне розміщення акцій (IPO). І тут компанія вперше продає свої акції фондовому ринку. Кошти, одержані від продажу акцій, йдуть компанії на розвиток бізнесу.

Далі відбувається торгівля акціями на вторинному ринку. Це також важливий етап роботи фондового ринку. Після IPO акції починають торгуватися на вторинному ринку, де інвестори можуть купувати та продавати їх між собою. Ці угоди відбуваються на фондових біржах. Їх не так і багато, а найбільша розташована в Нью-Йорку і про неї знають навіть ті, хто не знайомий із фондовими ринками в цілому. Саме на вторинному ринку можна заробити гроші. Ціна акцій визначається попитом та пропозицією: якщо більше людей хочуть купити акцію (високий попит), ціна на неї зростає. Якщо більше людей хоче продати акцію (висока пропозиція), ціна падає.

Кілька слів варто сказати і про роль біржових брокерів у всьому цьому процесі. Біржові брокери — це посередники між покупцями та продавцями. Вони приймають замовлення від своїх клієнтів на купівлю чи продаж акцій та виконують ці замовлення на біржі. Брокери одержують комісію за свої послуги. Сучасні брокери часто пропонують онлайн-платформи, через які інвестори можуть самостійно купувати та продавати акції.

як заробляти на фондовому ринку

На фондовому ринку важливим є і ринок облігацій. Крім акцій, на фондовому ринку торгуються облігації — боргові цінні папери, випущені компаніями чи державами. Купуючи облігацію, інвестор фактично позичає гроші емітенту (тому, хто випустив облігацію), який зобов'язується повернути їх із відсотками у визначений термін. Облігації вважаються менш ризикованими порівняно з акціями, але й потенційний прибуток від них зазвичай є нижчим.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua