Де взимку буде найскладніша ситуація зі світлом? Нардепка назвала міста.

Карта України з містами без світла
Карта України з містами без світла

Зимою очікується значний дефіцит електроенергії через постійні обстріли українських енергетичних об'єктів. Від цього найбільше постраждають східні області. Про це у інтерв'ю "Новини.Live" повідомила народний депутат і член комітету з питань енергетики та ЖКГ Інна Совсун.

За словами політика, найбільша частина руйнування генерації - саме на сході України.

Дві великі електростанції розташовані на заході України, і наша мета - передати електричність на схід. У разі руйнування системи передач - може виникнути ситуація, коли генерація є, а можливості передати до Харкова немає. Або може бути так, що в деяких регіонах світло є майже цілодобово, а в інших немає. І саме з цієї причини, - пояснила Совсун.

Складна ситуація з електрикою через постійні удари по об'єктах електропередачі складається і в Запорізькій області.

Мінімальні рішення, які може прийняти місцева влада - поставити турбіни - вони б хоч могли виправити критичну ситуацію. Для Харкова це дійсно необхідно, оскільки ризики занадто високі, що електроенергія буде вироблятись в країні, але передати її в Харків - буде неможливо, - наголосила депутат.

Нагадаємо, Місія ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММДППЛУ) прогнозує, що цієї зими українцям слід чекати відключення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 годин на добу.

До речі, чиновники у уряді заявляють, що до кінця жовтня і в листопаді проблем з енергопостачанням в Україні не буде. Також вони сподіваються, що ця зима пройде практично без відключень, як і минулий рік.

Забезпечення безпеки енергетичних об'єктів

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури розпочало будівництво третього рівня пасивного захисту на підстанціях НАЕК "Укренерго", але міжнародні партнери не бачать доцільності фінансування такого дороговартісного проекту до проведення випробувань цієї технології. Раніше екс-голова "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомляв, що енергетичним об'єктам України буде забезпечена трьохрівнева захист у вигляді інженерних укріплень на випадок російських атак.

Крім того, Єврокомісія працює над збільшенням максимального обсягу постачань електроенергії в Україну. Країни G7 та інші партнери зібрали більше чотирьох мільярдів доларів на відновлення енергетичної інфраструктури України з початку повномасштабної російської агресії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua