Демограф назвав найбільшу загрозу для України після закінчення війни.

Занепокоєння про майбутнє населення України
Занепокоєння про майбутнє населення України

За словами Олександра Гладуна, найбільшою загрозою для України після закінчення війни є низька народжуваність. Щоб уникнути зменшення населення, потрібно, щоб 100 жінок народжували 210-220 дітей. Навіть у Європі такий показник є високим. Якщо би вдалося підняти народжуваність до 160-180 дітей на сто жінок, це вже було б задовільно. Все одно національна чисельність буде зменшуватися, але не так швидко, як зараз.

Щоб зменшення населення було повільнішим, можна збільшити тривалість життя. Це вимагає самоосвіти та активних дій системи охорони здоров’я для надання ефективної допомоги людям.

Залежно від кількості людей, які повернуться після закінчення війни, буде залежати ситуація в Україні. Зараз за кордоном перебувають понад 6 мільйонів українців через конфлікт. Якщо половина з них повернеться, це буде дуже хорошо. Можливо, повернеться ще більше, але точної кількості ніхто не може назвати. Тому демографічна ситуація в Україні буде залежати від Збройних Сил та подій на фронті.

Україна має найвищу смертність і найнижчу народжуваність у світі за даними ЦРУ. Це стосується загальної демографічної ситуації та кризи, спричиненої війною, коли загинуло або отримало поранення більше мільйона осіб, серед яких військовослужбовці та цивільні.

Елла Лібанова заявила раніше, що для збереження населення України на рівні 30 млн потрібно щорічно 300 тис. мігрантів.

Елла Лібанова також стверджує, що інтеграція мешканців Криму після війни буде легше, ніж в Донбасі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua