Демограф розповіла, скільки людей проживають на підконтрольних Україні територіях.

Жителі на підконтрольних територіях України
Жителі на підконтрольних територіях України

Українське населення зменшилося до 35 мільйонів

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Національно академії наук України Елла Лібанова заявила, що на українських територіях, які контролює Україна, проживають від 16 до 30 млн людей. Згідно з її словами, Верховний комісар з питань біженців вважає, що 6 млн українців виїхали з країни, однак Лібанова сумнівається у цьому твердженні, оскільки не може бути впевненої інформації про кількість українців у Росії. За даними Євростату, станом на серпень 4,2 млн українців отримали статус тимчасового захисту в ЄС.

За даними Мінсоцполітики, кількість населення України зменшилася з 52 млн у 1991 році до близько 35 млн зараз. З них 31 млн проживають на українських контрольованих територіях, 2,3 млн – у Криму та 1,8 млн – на решті окупованих територій. Мінсоцполітики очікують, що до 2050 року кількість населення України скоротиться до 25,2 млн громадян.

Наразі Україну та Росію може чекати демографічна криза через загибель або поранення понад мільйона осіб серед військовослужбовців під час бойових дій. Про точну кількість поранених цивільних немає достовірних даних. Раніше Лібанова зазначала, що для збереження населення України на рівні 30 млн необхідно річно залучати 300 тис. мігрантів.

Директорка Інституту також заявила, що інтеграція жителів Криму буде легше після завершення війни порівняно з Донбасом.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua