День осіннього рівнодення: значення цього дня та народні традиції.

Осіннє листя та традиційні символи
Осіннє листя та традиційні символи

Осіннє рівнодення - коли тривалість дня і ночі однакова

У 2024 році осіннє рівнодення настане 22 вересня о 15:43 за Києвом і означатиме початок астрономічної осені в Північній півкулі, включаючи Україну.

Після цього ночі стануть довшими за дні і це буде тривати до зимового сонцестояння 21 грудня.

Осінє рівнодення відбувається, коли центр Сонця перетинає небесний екватор, переходячи з північної півкулі небесної сфери в південну. Цього дня тривалість світлового дня та ночі майже однакова, близько 12 годин кожна. Воно означає початок осені в Північній півкулі та весни в Південній. Після цього дня ночі в Північній півкулі стають довшими за дні і це триває до зимового сонцестояння.

У День осіннього рівнодення люди роблять підсумки і планують майбутнє. Вони також вішають гілки горобини навколо вікон для захисту від злих духів, пригощаються стравами та випічкою і збираються за спільним столом. Також вони практикують ворожіння та згадують покійних родичів.

У День осіннього рівнодення існують прикмети. Наприклад, ясна і тепла погода означає довгу і сонячну осінь, а сильний вітер - холодну зиму. Є також прикмети про листя берези чи дуба, рясний урожай горобини, дощ і перелітні птахи, які передбачають погоду та події в майбутньому.

Сьогодні люди продовжують звертати увагу на День осіннього рівнодення з різних причин, дотримуючись традицій або просто зацікавлені з астрономічного погляду.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua