Депутати хочуть запропонувати українцям платити штрафи за неявку в ТЦК за власною ініціативою.

Штрафи за відсутність в ТЦК
Штрафи за відсутність в ТЦК

Депутати пропонують українцям, які ніколи не були в ТЦК, оплатити 8500 грн штрафу через Резерв+

Законопроект №12093 включає в себе такі ідеї.

Зміни, запропоновані у законопроекті, спростять процедуру розгляду адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210 та 210-1 КУпАП. Вони дадуть можливість громадянам, які не уточнили свої дані без поважних причин, сплатити 50% від мінімальної санкції (8500 грн). Це можна зробити через електронний кабінет військовозобов'язаного, призовника або резервіста.

Оскільки оновлення персональних даних стане необхідним для використання інших функцій Електронного кабінету, очікується, що багато військовозобов'язаних скористаються цією можливістю.

Подання заяви та оплата штрафу через Резерв+ дозволить отримати знижку в 50% від розміру штрафу. Законопроект також передбачає посилення механізмів притягнення до відповідальності за статті 210 та 210-1 КУпАП.

Зокрема, розширюються випадки, коли може бути накладений заочний штраф без складання протоколу. Повернення виклику ТЦК з відмітками про невручення або відмову в отриманні є підставою для накладення штрафу без протоколу.

Додатково, доказами у справі будуть вважатися інформація та реєстрові дані Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Таким чином, ТЦК зможе використати витяг з Реєстру, щоб підтвердити, що особа не оновила свої дані.

Законопроект також передбачає, що справи за статтями 210 та 210-1 можуть розглядатися за місцем знаходження особи, яка вчинила правопорушення, або за місцем виявлення цих порушень.

Якщо штраф не сплачується протягом 30 днів з дня набрання законної сили постановою, виконавець може приступити до примусового виконання. Це означає, що виконавець може заморозити рахунки особи, яка ухиляється від оплати, а також здійснити інші дії для забезпечення стягнення штрафу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua