Дивне явище над Антарктидою: українські дослідники із «Вернадського» показали фото.

Дивне явище над Антарктидою: фото
Дивне явище над Антарктидою: фото

Українські полярники знову зафіксували рідкісне явище - південне полярне сяйво біля станції "Академік Вернадський". Це дуже незвичне явище для Антарктиди, яке трапляється лише раз у десять років. Це вже другий раз у цьому році, коли полярники мають змогу побачити таке сяйво.

Науковці пояснюють, що останній раз сяйво було помічено близько 10 років тому. Це пов'язано з тим, що район станції "Академік Вернадський" розміщений далеко від південного магнітного полюса і часто хмарно. Для того, щоб побачити південне полярне сяйво, необхідно, щоб небо було ясним.

Крім того, магнітне поле Землі також має бути сильно збуреним, а також потрібно бути в нічний час, оскільки станція перебуває в арктичному літі, коли нічна пора триває лише декілька місяців на рік.

Останні полярники зафіксували магнітну бурю рівня К-7 і змогли побачити південне полярне сяйво. Цього разу воно було помітно неозброєним оком, що робить його унікальним. Раніше подібне явище було видно лише на фотознімках.

Українські полярники вже раніше демонстрували унікальні фото рожевого снігу та відео арктичної ночі, коли практично немає сутінків. Також вказувалося, що в Антарктиді минулого року була зафіксована найменша кількість льоду за останні 45 років, що може мати великий вплив на клімат та природу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua