"Дорожче, ніж в Україні": аналітики порівняли вартість можливої війни на Корейському півострові.

Картинка: вартість можливої війни Корейському півострові
Картинка: вартість можливої війни Корейському півострові

Потенційна війна між Північною і Південною Кореєю загрожує світовій економіці

Імовірність виникнення війни між Північною і Південною Кореєю хоч і дуже мала, але не дорівнює нулю. Якщо така війна почнеться, то наслідки будуть дуже страшні: втрати людських життів будуть величезними, а також усьому світовому ланцюжку поставок буде завдано серйозний удар через дефіцит напівпровідників, які виробляються в Південній Кореї.

Згідно з аналізом видання Bloomberg, така війна може призвести до світової рецесії. Збиток для світової економіки в перший рік війни становитиме 4 трильйони доларів США, або 3,9% ВВП, що більше ніж удвічі перевищує збиток від вторгнення Росії в Україну.

"Роль Південної Кореї як провідного виробника чіпів означає, що її значення для світової економіки виходить за межі розміру її ВВП", - вказують аналітики.

Наприклад, компанія Samsung Electronics виробляє 41% мікросхем DRAM і 33% мікросхем пам'яті NAND. Її продукція є важливою для компаній, від Apple Inc. до китайського виробника смартфонів Xiaomi Corp.

Загалом, Південна Корея виробляє 4% всіх електронних компонентів, які використовуються у всьому світі, і близько 40% мікросхем пам'яті.

За словами авторів, угода президента РФ Володимира Путіна з Північною Кореєю та погрози Кіма "знищити" Південну Корею залишилися чинниками ризику. Співпраця з Росією загрожує зростанню ядерного потенціалу Пхеньяна.

У разі тотальної війни між Північною і Південною Кореєю, північнокорейська артилерія обстрілюватиме ключові військові, політичні та економічні цілі в Сеулі. Напад буде здійснюватися артилерійськими і балістичними ракетами, які знищать підприємства у радіусі 70 кілометрів від кордону, а також зупинять судноплавство до Китаю, Росії та Японії.

З урахуванням того, що США та Китай, мабуть, стануть на різних боках конфлікту, подальша торгівля між ними зіткнеться з перешкодами і призведе до падіння світових ринків.

"Втрата напівпровідників і падіння ринків означають падіння ВВП світу на 3,9%", - пише Bloomberg.

Економіка Південної Кореї зменшиться на 37,5% через зупинку виробництва та експорту. А також Китаю загрожує падіння ВВП на 5% через відсутність напівпровідників і падіння обсягу торгівлі зі США. У США ж відбудеться падіння ВВП на 2,3% через дефіцит мікросхем і загальне падіння ринків.

В свою чергу, світовий ВВП спаде на 3,9%. Найбільше постраждають Південно-Східна Азія, Японія та Тайвань, які залежать від чіпів Південної Кореї та мають вразливість до проблем з морським судноплавством.

Автори також зазначають, що хоча варіант з війною є малоймовірним, але не можна виключати такі можливості, особливо з урахуванням нового президента США Дональда Трампа і його поглядів на Південну Корею та Корейський півострів в цілому.

Навіть необхідні зміни у військових навчаннях та розташування американських військових можуть призвести до напруження ситуації на півострові. Окрім того, режим Кіма може самостійно призвести до кризи через проблеми зі здоров'ям та бідністю в країні.

За такого сценарію, Південна Корея зазнає падіння ВВП на 2,5% через зміни в промисловому виробництві та погіршення економічних прогнозів. А ВВП Китаю, США та світового ВВП зменшаться на 0,5%, 0,4% та 0,5% відповідно.

Джерело: ZN.UA


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua