Економіст оцінив, скільки коштує один мобілізований для бюджету України.

Мобілізація: бюджет України
Мобілізація: бюджет України

Процедуру бронювання військовозобов'язаних тимчасово призупинено до 15 листопада 2024 року. Наступний аудит буде проведений з метою перегляду раніше прийнятих рішень щодо економічного бронювання.

Олег Пендзин, який є виконавчим директором Економічного дискусійного клубу, в інтерв'ю 24 Каналу пояснив, що головний ресурс економічного комплексу України - це працюючі люди. Вони допомагають наповнити бюджет країни грошима.

Пендзин заявив, що людям, які мають бронювання, гарантується, що вони не будуть мобілізовані на період, коли їх броньовано. Роботодавці планують свою діяльність, зважаючи на наявність таких працівників.

"Якщо людину мобілізували, то її робоче місце залишається порожнім. Швидко знайти заміну такому працівнику буде складно, оскільки це потребує часу для навчання та отримання необхідних навичок", - розповів він.

Припинення процедури бронювання може призвести до зупинки деяких підприємств.

Пендзин зазначив, що економічний комплекс України потребує продовження роботи, оскільки без цього не буде достатньо грошей для виплат і утримання вже мобілізованих воїнів.

"Одному мобілізованому воїну коштує близько 1,3 мільйона гривень на рік для українського бюджету. Ця сума не включає донорську допомогу, підтримку партнерів і воєнно-технічні поставки", - зазначив економіст.

За його словами, економіка України зможе продовжувати свою роботу тільки тоді, коли будуть бронюватися люди, які необхідні для забезпечення фінансових можливостей держави. Тому необхідно розробити чітку політику щодо бронювання підприємств, які критично важливі для оборони України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua