Експерт пояснила, як Захід може уникнути ризиків із замороженими активами РФ.

Експерт заморожених активів Як Захід уникнути ризиків?
Експерт заморожених активів Як Захід уникнути ризиків?

Співзасновниця Міжнародного центру української перемоги, Олена Галушка, заявила, що якщо всі західні країни конфіскують заморожені російські активи, то це знищить всі ризики. Вона наголосила, що коли треті країни противляються конфіскації, вони часто стверджують, що вони почнуть виводити свої резерви і переводити їх в іншу валюту.

Але основні резерви знаходяться у доларі (59%) і євро (20%). Поряд з ними, існують інші валюти, такі як японська єна (5%) і британський фунт (5%). Китайський юань й інші валюти світу становлять лише незначну частку (2% і 9% відповідно). Вона відзначила, що якщо США, Європа, Японія та Британія підуть разом, то активи перетечуть до них, а не до Китаю.

Галушка також відзначила, що китайський юань не є резервною валютою через відсутність свободного конвертування та обмежень на фінансовому ринку. Вона також зазначила, що можливість впливу на західні валюти існує лише у випадку конфіскації активів однією країною. Тому Україна пропонує приймати рішення про конфіскацію разом з іншими країнами.

За словами Галушки, противники конфіскації стверджують, що вони почнуть розпродавати західні цінні папери і виводити свої кошти з ринку. Але вона вважає, що знайти заміну західному ринку є складною задачею, оскільки він домінує і має сильну позицію у фінансовому світі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua