Експерт пояснив, що заважає інвесторам будувати нову генерацію.

Проблеми інвесторів з новою генерацією
Проблеми інвесторів з новою генерацією

Українська асоціація відновлюваної енергетики повідомила, що іноземні інвестори очікують вирішення боргової кризи в енергетичній галузі від уряду. Ігор Тинний, співзасновник асоціації, зауважив, що це необхідно для прискорення будівництва нових потужностей, зокрема у сфері відновлюваної енергетики.

"Зараз приватні компанії будують дуже мало порівняно з тим, що могли б будувати, оскільки це не є економічно доцільним... У нас є можливості, але немає належних стимулів. Основною перешкодою є державне регулювання", - заявив Тинний.

За його словами, головними проблемами в енергетичній галузі в даний час є обмеження, регулювання і непередбачуваність. Крім того, постійно відбувається недофінансування енергоринку зі значними боргами, а ціни на електроенергію штучно знижені в порівнянні з ринковими.

"Тому інвестори не будують, оскільки їхні інвестиції не окупуються. За останній 5 років темп будівництва енергетики приватними інвесторами в Україні зменшився у 10 разів", - додав він.

За словами Тинного, лібералізація і зняття штучних обмежень на енергоринку призведуть до саморегулювання ринку, зникнуть борги, а приватні інвестори почнуть вкладати гроші в енергетику.

"Тоді інвестори будуть впевнені, що за постачану енергію вони отримають оплату в майбутньому. Це відповідає бізнес-плану. Зараз же отримання оплати можливе навіть через 16 місяців, а за таких умов жоден банк не надасть кредит", - підкреслив Тинний.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua