Експорт IT-послуг впав до найнижчого рівня з початку повномасштабної війни.

Впадіння імпорту IT-послуг від початку війни
Впадіння імпорту IT-послуг від початку війни

Зменшується обсяг IT-експорту: серпень 2024

Обсяг IT-експорту в серпні 2024 року скоротився на 7% або $38 мільйонів порівняно з липнем, становлячи $507 мільйонів. Це найнижчий показник з початку російської агресії. Порівняно з серпнем 2023 року, обсяг експорту зменшився на 10,4% або $59 мільйонів.

Від січня до серпня 2024 року, загальна виручка від експорту IT-послуг склала $4,3 мільярди, що на 5,7% менше, ніж у той самий період 2022 року, або $242 мільйони менше в доларовому еквіваленті.

Частка комп'ютерних послуг в загальному експорті послуг України склала 37% у серпні. Це на 3,7% менше, ніж у вересні 2023 року та на 1,7% менше, ніж у липні 2024 року.

"Падіння обсягів експорту IT-послуг, на жаль, триває. Навіть за оптимістичного сценарію на кінець 2024 року ми очікуємо зменшення обсягів принаймні на 4% порівняно з 2023 роком. Удосконалення механізмів бронювання, які враховуватимуть різні аспекти, включаючи економічний критерій, має великий потенціал для збільшення експорту українського IT та збільшення надходжень до державного бюджету. Такий механізм повинен відповідати різним цілям, включаючи підтримку Збройних Сил України, а також сприяти зміцненню ринку праці, забезпеченню прогнозованості бізнесу та створенню стабільної і прозорої зайнятості в секторі", - зазначає генеральний директор Львівського IT Кластера Степан Веселовський.

Загальний експорт всіх послуг України зменшився на 3% у серпні, становлячи $1,4 мільярди, $39 мільйонів менше, ніж у липні.

Джерело: Львівський IT Кластер


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua