Експорт російської нафти обрушився у липні, - Bloomberg.

Експорт російської нафти знизився у липні
Експорт російської нафти знизився у липні

У липні 2024 року експорт російської нафти досяг найнижчих показників за останні півтора роки. Постачання з головних портів Росії зменшилися до 19-місячного мінімуму, а загальний експорт нафти впав до найнижчого рівня за рік.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Глобальні постачання російської нафти зменшилися на близько 586 тисяч барелів на добу минулого місяця. Особливо відчутно це вплинуло на постачання до Китаю - більше ніж на 1,4 мільйона барелів на добу, це найбільше падіння цього року.

Експорт нафти сорту Urals з балтійських портів Приморськ та Усть-Луга, а також з Новоросійська на Чорному морі, у липні скоротився майже до 1,8 мільйона барелів на добу порівняно з 2,2 мільйонами барелів на добу у червні.

Експерти Bloomberg пов'язують це падіння з кількома чинниками. По-перше, Росія краще дотримується своїх квот у рамках угоди ОПЕК+. По-друге, нафтопереробні заводи в країні знову працюють після перерви, що може зменшити обсяги нафти, доступної для експорту.

Тим часом, зменшення обсягів російського експорту частково компенсується збільшенням постачання з інших країн. Саудівська Аравія та США збільшили експорт своєї нафти. Це допомогло збалансувати ринок в умовах зменшення поставок не тільки з Росії, а й з Бразилії, Венесуели та Катару.

Окремий аналіз, проведений експертами Bloomberg цього тижня, показав, що загальний експорт російської нафти морем досяг найнижчого рівня за майже рік. Крім того, відправлення з балтійських портів впали до найнижчого рівня з грудня 2022 року.

Раніше експерт енергоринку заявив, що Радянський Союз не використовував нафту і газ як інструмент політичного шантажу західних країн, але цей процес почався за Путіна.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua