ЄС хоче забрати до 10% річного доходу Meta.

Зображення європейського прапора та монет на тлі статті
Зображення європейського прапора та монет на тлі статті

Meta може отримати штраф до 10% річного доходу ЄС за звинувачення у спробах домінації на ринку оголошень

За інформацією Financial Times, Європейські регулятори стверджують, що Meta (компанія-материнська Facebook) використовує безкоштовну послугу Marketplace для конкурентного підриву інших компаній, які займаються оголошеннями.

Три високопосадовці повідомляють, що рішення про заборону може бути ухвалено вже наступного місяця. Це стане останнім кроком Маргрете Вестагер, комісара з питань конкуренції, перед її відставкою.

Звинувачення не мають підґрунтя.

Meta відмовляється коментувати ситуацію і посилається на свою попередню заяву, де заявляє про відсутність підстав для звинувачень. Компанія також заявляє, що співпрацює з регуляторами, щоб продемонструвати користь і конкурентність своїх інновацій для споживачів.

Розслідування щодо антимонопольних дій проти Meta

Розслідування стосовно зловживання домінуючим становищем компанією Facebook розпочалося у 2019 році після звинувачень конкурентів. Вони стверджували, що Facebook використовує безкоштовні послуги, одночасно отримуючи прибутки з обробки даних підприємств на платформі.

У грудні 2022 року Єврокомісія оприлюднила попередні висновки, згідно з якими Meta порушує конкуренцію на ринку онлайн-оголошень і використовує дані підприємств без їхньої згоди для рекламних цілей.

Якщо Meta знайдуть винною, у ЄС їй загрожує штраф до 10% від загального річного доходу компанії, який у 2023 році становить понад 135 мільярдів доларів.

Проте, зазвичай санкції призначаються у меншому розмірі.

Meta стверджує, що Facebook Marketplace працює в конкурентному середовищі і не використовує конкурентні дані для своєї користі.

Джерело: Економічна правда


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua