ЄС схвалив позику Україні на 35 мільярдів євро з використанням заморожених активів Росії.

Флаг України з купюрами євро
Флаг України з купюрами євро

Країни Європейського Союзу ухвалили рішення надати позику в розмірі 35 мільярдів євро Україні для підтримки її економіки, яка постраждала від війни. Ця позика буде забезпечена замороженими активами Центрального банку Росії.

Згідно з інформацією Euronews, план надання позики є частиною ініціативи країн G7, яка передбачає надання Києву 45 мільярдів євро якнайшвидше. У статті зазначається, що "Україна намагається стримати нову російську агресію, яка завдала серйозної шкоди її енергетичній системі та виснажила військові резерви".

Представники ЄС повідомили, що 35 мільярдів євро будуть виділені "невизначено" та "нецільово", що дає уряду України максимальну гнучкість у використанні цих коштів. Брюссель сподівається розпочати виділення грошей на початку наступного року.

Угода про позику була укладена у середу ввечері після того, як Угорщина оголосила про намір блокувати ключову зміну в санкціях ЄС до обрання наступного президента США 5 листопада.

Запропонована поправка передбачає, що країни-члени оновлюватимуть обмеження на заморожені активи, загалом оцінювані в 210 мільярдів євро, кожні 36 місяців, замість поточних шести місяців.

За планом G7, дохід від активів буде використовуватися для поступового погашення суми, яку кожен союзник позичив Україні. У разі, якщо цей дохід стане недоступним, Захід зобов'язаний погасити цей борг.

Спочатку ЄС та США планували внести однакові внески в розмірі 18 мільярдів євро кожен, але через незграбне ставлення США, частка ЄС збільшилася до 35 мільярдів євро.

Укладена угода, яка ще має бути застосована Європейським парламентом, відкриває шлях для ЄС зібрати свою частку коштів до кінця року та розпочати виплати з початку 2025 року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua