ЄС витрачає недостатньо коштів на оборону - Європейський суд аудиторів.

Недостатньо коштів на оборону
Недостатньо коштів на оборону

Європейський Суд аудиторів заявив про недостатність бюджету ЄС на оборонну промисловість

Запланований бюджет Європейського Союзу у розмірі 1,5 млрд євро на розвиток оборонної промисловості виявився недостатнім, заявив Європейський суд аудиторів. Він не відповідає викликам, пов'язаним з російською загрозою та війною в Україні.

"Запропоновані 1,5 мільярда євро, а також дворічний період для їх витрачання, можуть не дозволити досягти амбітних цілей, поставлених Європейською комісією", - підкреслюється в підсумковому документі суду, який відіграє моніторингову та консультативну роль для інституцій ЄС.

У березні Європейська комісія запропонувала нову оборонну стратегію, спрямовану на підтримку збройової промисловості. Європейські компанії хочуть задовольнити попит, особливо з боку України.

"Інструмент підтримки України, який становить частину пропозиції, не має фіксованого фінансового пакета. Країни-члени ЄС згодні використовувати прибутки, отримані від інвестування заморожених російських активів, для підтримки України. Але існує ризик непередбачуваності обсягів і термінів фінансування з цього джерела", - йдеться у висновку.

Сума в 1,5 мільярда євро протягом двох років вважається "значною мірою недостатньою".

"Законодавча пропозиція ЄС щодо посилення оборонно-промислової готовності потребує більш надійного дизайну. Також потрібно знайти правильний баланс між цілями політики, запропонованим бюджетом і часовими рамками", - заявив Марек Опіола, член суду, відповідальний за цей висновок.

Декілька європейських країн, зокрема Франція та Естонія, підтримують запуск великого європейського кредиту, щоб вирішити проблему нестачі коштів. Вони пропонують створення окремого фонду, схожого на той, що був відкритий під час пандемії COVID-19. Проте кілька держав-членів, таких як Німеччина та Швеція, проти цієї ідеї.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua