ЄС змінює правила перетину кордону.

Перший блокпост для українців на кордоні
Перший блокпост для українців на кордоні

З 10 листопада 2024 року на території Європейського Союзу почне діяти нова IT-система EES (Entry-Exit System). Зміни також стосуватимуться процедури в'їзду до країн Шенгенської зони для громадян України, про це повідомили з Кабінету Міністрів.

Новий АСК автоматично реєструватиме в'їзд та виїзд всіх іноземців до країн Шенгенської зони. Головна мета змін полягає у спрощенні процедури перетину кордону, забезпеченні безпеки за допомогою біометричних документів та запобіганні використанню фальшивих документів. Також, це повинно допомогти у боротьбі з нелегальною міграцією.

Система буде реєструвати відбитки пальців та фото обличчя всіх осіб, що перетинають кордон, та зберігатиме ці дані протягом трьох років. Тепер штампи у паспорті не будуть потрібні.

Реєстрація відбуватиметься автоматично через термінали самообслуговування.

При виїзді за кордон прикордонники спочатку отримуватимуть біометричні дані, а якщо особа відмовиться їх надавати, їй буде відмовлено у перетині. При кожному наступному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування.

Варто відзначити, що нові правила перетину кордону не скасовують безвізовий режим.

Нагадаємо, що нову систему в'їзду/виїзду (EES) у межах Шенгенської зони розпочали розробляти після Brexit Великої Британії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua