Євроінтеграція: ЄК почала прескринінг законодавства України у сфері енергетики.

Прескринінг законодавства України у сфері енергетики
Прескринінг законодавства України у сфері енергетики

Україна та Європейський Союз готуються до зустрічі у сфері енергетики

Україна та Європейський Союз почали підготовку до двосторонньої зустрічі у сфері енергетики, зокрема в рамках переговорного розділу 15.

За інформацією Міністерства енергетики, під час зустрічі обговорили виконання рекомендацій для України, представлених у Пакеті розширення ЄС за 2023 рік, а також наступні кроки з оцінки відповідності українського законодавства європейському праву. Українська сторона представила проєкти законодавчих актів у сфері відновлювальної енергетики та енергоефективності.

У виступі Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександра Ількова було наголошено на важливості офіційного скринінгу, який визначить шлях подальших переговорів. Водночас він пояснив, що прескринінг має на меті пріоритезацію сфер, де можливий прогрес ще до початку двосторонньої частини переговорів і спільну оцінку законодавчих актів, розроблених Міненерго, на їх відповідність європейському законодавству.

Заступник міністра енергетики Роман Андарак зазначив, що Енергетична стратегія України до 2050 року передбачає повну інтеграцію з енергетичними ринками ЄС та забезпечення ефективного функціонування внутрішніх енергетичних ринків. Підкреслено, що необхідно досягнути поставлених цілей шляхом імплементації законодавства ЄС.

У межах виконання рекомендацій з Пакету розширення було схвалено Національний план з енергетики та клімату на період до 2030 року, поліпшено умови проведення аукціонів для підтримки ВДЕ, введено гарантії походження електроенергії з відновлюваних джерел та інші заходи.

Представники ЄК наголосили, що пріоритетами у контексті енергетичної політики ЄС будуть доступність енергії, сталість енергетичної сфери та безпека постачання. Велика увага приділена інтеграції ринків електроенергії, що може принести значний економічний потенціал.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua