Європа не готова до реальної війни з Росією, - Варшавський безпековий форум.

Європа на межі війни з Росією
Європа на межі війни з Росією

Прогалини в протиповітряній обороні Європи – оголошено про неготовність країн до реальної війни

У Європі виявлено багато прогалин у протиповітряній та протиракетній обороні, які свідчать про неготовність країн до реальної війни. Про це говорилося на панелі "No Time to Lose - Preparing Europe For a Conventional War" на Варшавському безпековому форумі.

"Ми все ще не маємо адекватної (системи - ред.) протиповітряної та протиракетної оборони, щоб захистити наші аеропорти та морські порти і критичну інфраструктуру. Ми все ще... не можемо рухатися досить швидко в усій Європі. Тож питання військової мобільності досі є проблемою, яку потрібно вирішити", - сказав генерал-лейтенант Бен Годжес.

Експерт також зазначив, що країни Східного флангу НАТО, зокрема Польща, постійно зміцнюють свою обороноспроможність. Проте, декілька країн ще сподіваються, що загроза зникне.

"Уявіть собі тиждень того, що відбувається в Україні, але - у Гданську чи Клайпеді, чи Таллінні.... Ми повинні бути до цього готові. Це найбільше мене турбує, бо не думаю, що ми можемо рухатися так само швидко або швидше, ніж війська РФ. Ми не врегулювали питання щодо інфраструктури та обмежень на перетин кордону, це все ще проблема. І тому, наприклад, Литві, ймовірно, доведеться готуватися до найгіршого сценарію - два тижні, доки хтось прийде на допомогу", - сказав Годжес.

Депутат Європейського парламенту з Польщі зазначив, що європейська оборонна промисловість не готова до реальної війни. Він закликав розвивати співпрацю між оборонними галузями країн ЄС, особливо з промислового боку. Водночас він вказав на існування проросійського лобі в Європарламенті, яке заважає підготовці до війни.

"Але більшість політичних сил, на щастя, погоджуються, що ми мусимо зробити все, що можливо, і потрібно прискорити наші приготування також з політичного боку, щоб бути готовими до інвестицій в оборонні програми та до співпраці між державами-членами", - заявив депутат.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua