Forbes: Бої за Вугледар стали для РФ одними з найкривавіших за всю війну.

Бої за Вугледар
Бої за Вугледар

Прорив росіян на південь Вугледару та ціна перемоги

Російська 57-а окрема мотострілецька бригада зуміла прорватися через оборону української 72-ї окремої механізованої бригади, що захищала Вугледар в Донецькій області. Зараз російські війська знаходяться на півдні міста, а українські сили відступають на північ. Про це повідомляє Forbes.

Прорив росіян має велику ціну. Близько тисячі одиниць техніки та кілька тисяч військових були втрачені. Збройні сили України знищували ворожі бригади за допомогою мін, артилерії, безпілотників та протитанкових ракет.

Навіть досягти прориву не вдалося російським бригадам морської піхоти Тихоокеанського флоту. Атаки 40-ї та 155-ї бригади були невдалі, і вони зазнали великих втрат. Бригада номер 155 майже була знищена, гублячи близько 300 осіб щодня. Повторні атаки також не були успішними.

Результати атак 40-ї бригади були трохи кращі, але все ще невеликі. Загалом було втрачено близько тисячі одиниць техніки та близько 6% всієї російської техніки, втраченої під час цих боїв.

Захист українських ЗСУ був ефективнішим. Захисники знаходилися в окопах та бункерах та успішно обстрілювали росіян мінами, артилерією, ракетами та безпілотниками.

72-га окрема механізована бригада ім. Чорних Запорожців, яка захищає Вугледар, оповістила, що не відступає з міста. Окупаційні війська РФ продовжують тиснути на Вугледар з трьох сторін, і цей процес триватиме протягом наступного тижня. За оцінками ISW, захоплення Вугледара не надасть російським військам особливої оперативної переваги для майбутніх наступальних операцій у західній частині Донецької області.

Варто зазначити, що 72-га механізована бригада ЗСУ захищає Вугледар вже майже два роки, тому сили бійців змучені. Вони ризикують оточенням, оскільки російські війська продовжують наближатися з півночі. Про це заявив аналітик Forbes Девід Акс.

Раніше повідомлялося про звільнення командира 72-ї окремої механізованої бригади Івана Вінніка.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua