Франція дозволила шести російським дезертирам перебувати в країні – The Guardian.

Франція дозволила російським дезертирам перебувати
Франція дозволила російським дезертирам перебувати

Франція надає дозвіл на тимчасове перебування російським дезертирам

Французька влада дозволила шести російським дезертирам тимчасово перебувати в країні. Вони втекли зі зміни в Україні. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Ця подія стала першим випадком, коли групі дезертирів було дозволено перебувати в країні Європейського Союзу до розгляду їхнього подання на отримання політичного притулку.

«Це перший випадок, коли країна ЄС прийняла групу дезертирів, у яких не було пропусків або закордонних паспортів», – цитує The Guardian Івана Чувіляєва, речника групи Go By The Forest, яка допомагає російським солдатам дезертирувати, й сприяла у цьому випадку.

За думкою Чувіляєва, рішення Франції прийняти росіян може стати стимулом для інших російських солдатів дезертирувати та створити прецедент для інших західних країн. «Ми сподіваємося, що це означає, що більше дезертирів пущатимуть до Європи», – додав він.

Організація Go By The Forest допомогла понад 2 тис. військовим втекти за кордон, зазначає The Guardian. Серед них є російські солдати, які вже воювали проти України, а також військовослужбовці, яким вдалося втекти ще до відправлення на фронт.

Всі шестеро дезертирів прибули до Парижа на окремих авіарейсах протягом останніх кількох місяців. Попередньо вони втекли з Росії до Казахстану в 2022 та 2023 роках.

За словами Чувіляєва, французька влада ретельно перевірила кожного дезертира протягом кількох місяців на наявність «сильної, послідовної антивоєнної позиції». 

У Європі немає узгодженої позиції щодо дезертирів

Питання поводження з російськими дезертирами в західних країнах вже давно стоїть на порядку денному. Проте, в Європейському Союзі немає узгодженої позиції, як саме треба з ними поводитися, пише видання.

Нагадаємо, новий уряд Франції планує внести до парламенту новий закон про імміграцію в початку 2025 року, через рік після гарячих дебатів навколо попередньої версії цього закону. 

Останній імміграційний закон, який набув чинності в січні 2024 року, викликав гострі дискусії. Партія президента Еммануеля Макрона, яка на той момент мала відносну більшість, проголосила за закон завдяки тому, що ультраправа "Національне об'єднання" утрималася.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua