Генштаб ЗСУ підтвердив втрату F-16 при відбитті масованого удару РФ: збили 4 ракети.

Фото збитого військового літака Ф-16
Фото збитого військового літака Ф-16

Винищувачі F-16 вперше взяли участь у повітряному бою під час відбиття ракетного удару

Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував нові деталі трагічної події, яка відбулася 26 серпня 2024 року під час відбиття масованого ракетного удару з боку Росії. За офіційною інформацією, в цей час вперше були задіяні винищувачі F-16 Збройних Сил України спільно з підрозділами зенітно-ракетних військ.

Ефективність F-16 була підтверджена результатами бою

За даними Генштабу, літаки F-16 показали високу ефективність у повітряному бою. За допомогою бортового озброєння було знищено чотири крилаті ракети противника. Однак, під час атаки на наступну ціль один із винищувачів втратив зв'язок. Згодом стало відомо, що літак розбився, а пілот загинув.

Пілот Олексій Месь, який загинув, став героєм, врятувавши багато українців

Згідно з повідомленням Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, загиблий пілот був підполковником Олексієм Месем. У своєму останньому бою він особисто знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотник, врятувавши життя багатьох українців своїм власним життям.

Олексій Месь, якому було 30 років, народився 20 жовтня 1993 року в Луцьку. До фатального польоту він займав посаду командира ескадрильної підтримки та заступника командира операційної групи. За наказом Головнокомандувача Збройних Сил України, Олексію Месю посмертно було присвоєно звання полковника.

Церемонія прощання з героєм

29 серпня 2024 року відбулася церемонія прощання з героєм, на яку зібралися сотні людей, включаючи побратимів-пілотів, командирів, підлеглих, друзів і звичайних українців. Під час церемонії пара винищувачів МіГ-29, якими керували бойові товариші Олексія, виконала почесний проліт над процесією.

Розслідування причин аварії

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що для встановлення причин аварії призначено спеціальну комісію Міністерства оборони України, яка наразі працює в районі падіння літака.

F-16 — нова зброя України

Ця трагічна подія сталася одночасно з першим бойовим застосуванням винищувачів F-16 в Україні, які прибули в країну всього кілька тижнів тому. Раніше повідомлялося, що Україна отримала шість цих літаків з обіцяних 80.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua