Голова НБУ спрогнозував, коли почне знижуватися інфляція.

Голова НБУ - прогноз по зниженню інфляції
Голова НБУ - прогноз по зниженню інфляції

Національний банк України збирається допускати коливання курсу, щоб зберегти контроль над інфляцією та досягти цілі з інфляції на рівні 5%. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний. Головна мета регулятора полягає в збереженні помірної інфляції у 2024 році і підтримці цільового рівня у наступні роки. Цього планується досягти захистом гривневих заощаджень населення від інфляції та збереженням стійкості на валютному ринку.

Голова НБУ також заявив, що рішення щодо ключової ставки будуть враховувати привабливість гривні. Вирішено знизити ключову ставку тільки в першому кварталі 2025 року, проте політика може бути гнучкою адаптована для збереження стійкості економіки.

Прогнозується, що інфляція цього року помірно зросте до 8,7%, але наступного року знизиться до 6,6%, а у 2026 році повернеться до цілі в 5%. Відповідна монетарна політика та поступова нормалізація умов функціонування економіки сприятимуть досягненню цих показників.

Адаптивність економіки та стабільність

Андрій Пишний наголошив, що у першій половині 2024 року економіка України продемонструвала значну адаптивність. Вона витримала безпрецедентний тиск війни та дефіциту електроенергії, але продовжує відновлюватися. Адаптацію забезпечили рішення НБУ, уряду та міжнародна підтримка макрофінансової стабільності. Інфляція також сповільнилася до 3,2% у березні і залишається помірною.

Андрій Пишний вважає, що відновлення економіки буде продовжуватися зі сповільненням до 3,7% у 2024 році. Проте наступні два роки передбачається прискорення зростання ВВП до 4-5% на рік.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua