Google, Microsoft і не тільки: МЗС розповіло про посилення IT-санкцій проти Росії.

Логотипи Google та Microsoft
Логотипи Google та Microsoft

12 вересня 2024 року Міністерство закордонних справ України повідомило про вихід провідних IT-компаній та сервісів з російського ринку або запровадження нових обмежень для РФ.

За інформацією МЗС, Google заблокував можливість реєстрації нових акаунтів за російськими номерами телефонів та позбавив російських блогерів здатності отримувати дохід через платформу AdSense.

Компанії Atlassian, Jira, Trello та Confluence оголосили про повне припинення діяльності на російському ринку. Сервіс Notion став недоступним для користувачів у РФ, який широко використовувався для організації роботи та управління проєктами.

Крім того, сервіс Miro відмовився обслуговувати російські та білоруські акаунти, а Microsoft розпочала процес відключення російських користувачів від своїх хмарних сервісів.

Slack також оголосив про вихід з російського ринку та припинення обслуговування. Системи CAD та Autodesk покинули Росію, а такі гіганти як SAP та Oracle залишили ринок ERP-систем країни.

МЗС України зазначило, що ці кроки стали результатом тривалої роботи. У листопаді 2022 року Санкційна група Єрмака-Макфола вперше запропонувала запровадити IT-санкції проти РФ. Після довгих консультацій українська сторона висловила подяку партнерам за рішучі дії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua