Грошова допомога у Німеччині: коли українцям можуть урізати виплати .

Грошова допомога у Німеччині: урізані виплати
Грошова допомога у Німеччині: урізані виплати

Українські біженці в Німеччині отримують виплати, які забезпечують їм порівняно гідний рівень життя. Проте, якщо порушуються правила, сума допомоги може бути зменшена. Умови і санкції наведено на сайті ukrainianingermany.de.

Порушення, через які зменшують виплати

Українці в Німеччині мають право на соціальні виплати Bürgergeld, які надаються Центром зайнятості (Джобцентр). Щоб отримувати фіксовану суму допомоги, необхідно виконувати певні умови. Якщо їх порушити, сума виплат може бути зменшена.

Наприклад, якщо людина відмовляється від відвідування інтеграційних курсів, запропонованої роботи або семінарів про працевлаштування, то сума виплат може бути зменшена наступним чином:

  • 10% на 1 місяць за перше порушення;
  • 20% на 2 місяці за повторне порушення;
  • 30% на 3 місяці за третє порушення.

Зменшення виплат гарантоване при першому порушенні. Але якщо умови виконуються, подальших санкцій можна уникнути.

Крім того, якщо людина не з'являється на прийом до центру зайнятості вчасно і без поважної причини, сума допомоги може бути зменшена на 10% щомісяця. Загальна сума санкцій не може перевищувати 30%.

Якщо людина звільняється з роботи без поважної причини, виплати можуть бути зменшені на 30% протягом трьох місяців.

Якщо людина надає неправдиву інформацію про своє майно та доходи, соціальна служба може вимагати повернення вже виплачених грошей та накладати штрафи. Спеціальне приховування інформації може бути вважатися шахрайством великого масштабу та каратися позбавленням волі строком до 5 років.

У 2024 році Bürgergeld отримували 707,8 тисяч українців із тимчасовим захистом в Німеччині.

Загальні розміри виплат у 2024 році:

  • одинокі особи / одинокі батьки - 563 євро;
  • кожен партнер в сімейній парі - 506 євро;
  • дорослі у закладах - 451 євро;
  • підлітки віком 14-17 років - 471 євро;
  • діти віком 6-13 років - 390 євро;
  • діти до 5 років - 357 євро.Наприклад, сім'я, яка складається з матері та двох дітей віком 6 і 14 років, отримує 1424 євро. Крім того, центр зайнятості надає 750-850 євро на оренду житла одній особі.

Віце-канцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек закликав українських біженців, що проживають в Німеччині, знайти роботу. Він вважає, що це буде корисно як для інтеграції громадян, так і для соціальної системи. Водночас, обговорення щодо виплат та пільг для українських біженців набувають значення перед земельними виборами в Саксонії та Тюрінгії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua