Хакери КНДР крадуть криптовалюту на мільйони доларів - звіт ООН.

Хакери КНДР крадуть криптовалюту
Хакери КНДР крадуть криптовалюту

Північна Корея відмиває 147,5 млн доларів через віртуальну валюту

За даними Reuters, спостерігачі ООН за санкціями повідомили Комітету з санкцій Ради Безпеки, що вони розслідували 97 кібератак Північної Кореї на криптовалютні компанії з 2017 по 2024 рік, загальна вартість яких становить близько 3,6 мільярда доларів.

Північна Корея відмила 147,5 мільйонів доларів через платформу віртуальної валюти Tornado Cash у березні після крадіжки минулого року з біржі криптовалют.

Звіт, поданий в Радбез, згадує атаку наприкінці минулого року, коли з криптовалютної біржі HTX було викрадено 147,5 мільйонів доларів.

Фахівці зазначили, що лише у 2024 році було зафіксовано "11 крадіжок криптовалюти... на загальну суму 54,7 мільйона доларів", і багато з них, мабуть, були здійснені ІТ-працівниками КНДР, яких найняли невеликі компанії, пов'язані з криптовалютою.

За інформацією держав-членів ООН і приватних компаній, північнокорейські ІТ-працівники, що працюють за кордоном, приносять значний дохід країні.

Спостерігачі ООН за санкціями були розпущені наприкінці квітня після того, як Росія скористалася правом вето і не погодилася на щорічне продовження їхнього мандату. Деякі з моніторів передали незавершену роботу комітету Ради з санкцій щодо Північної Кореї.

За словами спостерігачів, вони займалися розслідуванням інформації, яка була опублікована у New York Times 6 лютого, про те, що Росія розблокувала 9 мільйонів з 30 мільйонів заморожених північнокорейських активів і дозволила Пхеньяну відкрити рахунок у російському банку в Південній Осетії, щоб мати кращий доступ до міжнародних банківських систем.

Також спостерігачі повідомили, що судна, підозрювані у торгівлі зброєю між Північною Кореєю та Росією, продовжують здійснювати рейси з контейнерами між північнокорейським портом Раджин і російськими портами, включаючи Владивосток і Східний.

За даними спостерігачів за санкціями, одна з підозрюваних суден під назвою "Ангара" перебувала в китайському порту Нінбо з лютого, мабуть з метою проведення технічного обслуговування.

Джерело: РБК-Україна


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua